Els acomodadors i acomodadores de l’Auditori de Barcelona s’han declarat en vaga indefinida. Es manifesten cada dia al recinte en reclamació dels seus drets que consideren maltractats a causa de les retallades.
El públic que assisteix a les representacions musicals es troba amb els acomodadors a l’entrada de les sales. Amb pancartes mostren la situació que els ha dut a declarar-se en vaga. Esther Fernàndez és una portaveu d’aquest col·lectiu de treballadors de l’espectacle. Explica que l’aturada s’ha produït com una resposta a les retallades que «han deteriorat greument les condicions salarials i de treball del servei d’acomodació».
La protesta dels acomodadors i acomodadores té a veure amb un fenòmen que ha esclatat darrerament: la subcontractació. Els treballadors que ara es neguen a realitzar la seva feina, no pertànyen a l’empresa pública que gestiona l’Auditori. Van ser externalitzats fa anys, concretament el 2008. Llavors la primera empresa que se’n va fer càrrec va fer que no s’apliqués el conveni que sempre havia regulat el col·lectiu, el de locals i espectacles. Amb la nova regulació l’empresa va rebaixar les condicions de treball i els diners que pagava als treballadors. Després s’han produït altres canvis d’empresa i en cada bugada, els treballadors consideren que han perdut un llençol. Tebe nebts drets i cobren menys, explica l’Esther.
La darrera empresa que s’ha fet càrrec del servei d’acomodació és Manpower Grup Solutions, una societat que forma part de la primera multinacional de serveis de treball temporal. Abans l’empresa era Magna Cultura, i anteriorment va ser una altra societat de Manpower. Com els pressupostos públics en l’àmbit cultural, es reuneixen d’any en any, els salaris també es redueixen, alhora que s’endureixen les condicions com es desenvolupa la feina.
Amb els canvis d’empresa han arribat pràctiques de temporalitat extrema que de vegades suposen treballar més hores pels mateixos diners. En aquest ambient, els 40 treballadors d’aquest col·lectiu van presentar diverses reclamacions a la direcció de la societat. «La resposta ha estat l’acomiadament d’una companya. I la reacció ha estat declarar-nos en vaga».
A partir de l’inici de la protesta els treballadors denuncien haver rebut coaccions perquè cessin en la seva actitud. Els treballadors estan vinculats a la organització Solidaritat i Unitat de Treballadors. En iniciar la protesta els vaguistes han vist com l’empresa enviava treballadors d’una societat a fer la seva feina. «Ho hem denunciat a l’autoritat i, fins i tot alguns que havien de substituir-nos se’ns han sumat». Al final, explica Esther, L’Auditori ha utilitzat treballadors propis per suplir les seves feines, cosa que ha estat també denunciada perquè contravé el dret constitucional de vaga.
A la fi els treballadors reclamen la readmissió de la seva companya, i retornar a ser regits pel conveni que consideren que els correspon, el de locals i espectàcles.
2 comentaris
Pingback: La subcontractació, el monstre nascut a l'escalf del sector públic que s'estén a la gran empresa
Pingback: La policia desallotja un piquet d'acomodadors en vaga que impedia l'accés del públic a l'Auditori