La ciutat de Lleida viu trasbalsada per l’anunci de tancament de Sada, l’escorxador d’aus que vol fer fora la totalitat de la plantilla: 260 treballadors i treballadores. Primer va ser un avís als treballadors i després la presentació d’un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO), que es començarà a negociar a partir del 29 d’octubre. Els treballadors consideren que l’expedient forma part d’una operació que voldria vendre la planta després d’acomiadar tots els operaris.
Sada forma part de la divisió avícola de la multinacional Nutreco, aquest grup té actualment cinc plantes més en producció arreu d’Espanya, des d’on dóna servei a uns 7.000 clientes de l’Estat espanyol, França i Alemanya.
Segons va comunicar la direcció als treballadors, la intenció de tancar implicaria voler limitar les indemnitzacions al mínim que fixa la llei: 20 dies per any treballat. Per contra, des del comitè d’empresa s’afirma que si tirés endavant seria un acomiadament improcedent, per al qual demanen rebre almenys 45 dies per any treballat.
El comitè d’empresa no s’està de comunicar la seva sospita en el sentit que la veritable intenció dels propietaris de Sada no és altra que vendre’s l’escorxador de Lleida, però que abans voldria liquidar la plantilla per facilitar l’operació.
La hipòtesi esmentada es basa en el fet que L’escorxador de Lleida del Grup Sada va realitzar l’any passat una inversió de 9 milions d’euros en la reforma de la Sala d’Especejament i 3 en un moll de càrrega. Per això, el comitè d’Empresa ha manifestat que la decisió actual no sembla tenir sentit llevat que es busqui simplement prescindir de la plantilla amb l’objectiu de vendre posteriorment la planta amb més facilitat.
La importància de Sada en el teixit industrial de Lleida ha fet que la Generalitat també s’involucri a buscar una solució. Sense concretar com ni amb qui, des del departament d’empresa i Coneixement, la seva titular, Àngels Chacón, ha explicat que estan treballant per trobar una solució d’acord amb les conselleries de Treball i Agricultura.
Ha afegit que, si finalment s’apuntés un tancament, els departaments de Treball i Empresa buscarien la possibilitat de trobar inversors.
“La nostra obligació sempre que hi ha crisi o perill de crisi en una empresa és aportar sempre ràpidament possibles compradors”, ha afirmat la consellera.
XSada és una empresa molt arrelada a Lleida. Té el seu origen en una antiga cooperativa: Copaga, que va construir l’escorxador al polígon industrial El Segre. Més tard l’empresa va canviar diversos cops de propietari fins arribar a Nutreco, que forma part d’un grup multinacional holandès.