El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ha condemnat la multinacional Roca, SA, a indemnitzar la vídua i els fills d’un antic treballador de la societat de productes sanitaris mort com a conseqüència d’una silicosi produïda per l’exposició durant anys a la pols de sílice, segons la sentència feta pública pel Col·lectiu Ronda, que ha dut la defensa jurídica del cas.
El treballador va prestar els seus serveis a la factoria de Roca a Gavà durant trenta anys, entre 1963 i 1993 quan es va jubilar. Durant aquest temps, va estar en contacte amb la pols de sílice, una de les matèries primeres habituals en la fabricació de lavabos i sanitaris, productes entre els més coneguts de la multinacional catalana.
Segons la sentència, el 2012, el treballador, que ja estava jubilat, va ser donat de baixa i declarat en invalidesa com a conseqüència d’una silicosi pulmonar d’origen professional. El treballador moria menys d’un any després d’haver-se-li declarat la malaltia. Això passa també en els casos vinculats amb l’exposició a l’amiant, en què els símptomes del dany irreversible poden aparèixer després de llargs períodes de latència.
Per a Ronda, l’empresa “no ha demostrat haver complert la normativa de prevenció a la què estava obligada” que, en aquest cas, remunta la seva existència a l’any 1940 i ha estat, posteriorment, objecte d’una amplia i diversa regulació per protegir la salut dels treballadors exposats a ambients on hi ha a substàncies tan perilloses com són la sílice o l’amiant. Una normativa que inclou tot de mesures relatives a la correcta ventilació dels espais o l’obligatorietat d’emprar màcares i que, inexplicablement, l’empresa va al·legar desconèixer durant l’acte de judici.
Segons Ronda, aquest no és el primer diagnòstic de silicosi entre la plantilla de Roca a Gavà, tal com reiteradament ha denunciat la secció sindical de CGT a la fàbrica mitjançant nombrosos escrits a la Inspecció de Treball en els quals reclama mesures de protecció eficaç front a la presència de sílice a les instal·lacions de la multinacional al Baix Llobregat. Una reivindicació que, sens dubte, rep un enorme impuls amb la sentència del TSJC que, segons el despatx d’advocats, “obre la porta a futures reclamacions tant per part dels extreballadors del centre afectats per patologies d’origen professional com, en cas de defunció, impulsades per les seves famílies, que tenen dret a indemnitzacions i increments de la pensió de viduïtat i orfenesa com els que el TSJC ha imposat a Roca en aquest cas”.