El TEDH estudiarà si Espanya incompleix normes internacionals incrementant les pensions per sota de l’IPC

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha admès a tràmit la demanda presentada pel Col·lectiu Ronda, en representació del pensionista Domiciano Sandoval, sobre la pèrdua acumulada de poder adquisitiu que pateixen els jubilats espanyols des de l'any 2012 d'ençà la decisió del Govern d'aplicar un augment anual per aquest concepte inferior a l'increment del cost de la vida.

Redacció
 
 
 
D'esquerra a dreta: Pau Estévez, Miguel Arenas i Domiciano Sandoval foto: Tomeu Ferrer

D’esquerra a dreta: Pau Estévez, Miguel Arenas i Domiciano Sandoval en la presentació de la demanda foto: Tomeu Ferrer

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha admès a tràmit la demanda presentada el mes de febrer passat pel Col·lectiu Ronda en representació de Domiciano Sandoval –un dels rostres més visibles de Marea Pensionista–, per la pèrdua acumulada de poder adquisitiu que pateixen els jubilats de l’Estat espanyol des de l’any 2012. Aquell any, el Govern presidit per Mariano Rajoy va decidir que l’actualització de l’import anual de les pensions es faria per sota de l’increment del cost de la vida. El Col·lectiu Ronda –que ha mostrat la seva satisfacció per la resolució del TEDH– afirma que aquesta política «vulnera el deure d’elevar progressivament el nivell del règim general de la Seguretat Social i no garanteix l’exigida suficiència econòmica als pensionistes.» Així ho demostren, per exemple, afegeix la nota d’aquesta cooperativa d’advocats, unes dades fetes públiques pel sindicat UGT que assenyalen que «els pensionistes espanyols han perdut de mitjana uns 670 euros l’any en termes de capacitat adquisitiva en el període comprés entre l’any 2010 i 2017.»

La demanda elevada per Col·lectiu Ronda enfront del TEDH afirma que l’Estat espanyol «incompleix tant del conveni 102 de l’OIT –signat i ratificat per Espanya– com, de forma més específica, el Conveni Europeu de Drets Humans, el Codi Europeu de Seguretat Social i la Carta Social Europea». L’esmentada normativa estableix de forma inequívoca l’obligació per part dels estats de garantir i preservar el poder adquisitiu dels pensionistes davant l’increment del cost de la vida. Anant encara més enllà, en el cas de la Carta Social Europea -vinculant pels estats membres de la UE- es determina l’exigència de «tendir progressivament a elevar el nivell de protecció de la Seguretat Social» i, per tant, a actuar de forma diametralment oposada a com ho estan fent les darreres novetats legislatives introduïdes pel govern espanyol en matèria de pensions i Seguretat Social.

Miguel Arenas, advocat de Col·lectiu Ronda responsable de la direcció jurídica de la demanda, destaca que «el govern espanyol està dictant lleis i normes que vulneren la legislació comunitària, que és d’obligat compliment i de superior jerarquia legislativa. Preservar el poder adquisitiu dels pensionistes no és qüestió de voluntat política, és una obligació legal. Per descomptat, també una obligació moral, però per sobre de tot, una obligació legal. Espanya no està respectant la legislació comunitària i està violentant els drets dels seus pensionistes». El Col·lectiu Ronda aprecia l’admissió a tràmit de la denúncia perquè, segons dades del mateix Tribunal, «només el 5% de les demandes elevades al Tribunal d’Estrasburg denunciant vulneracions del Conveni Europeu de Drets Humans són admeses a tràmit i acaben sent resoltes pel TEDH».

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*