El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, exigeix un pacte de país que permeti redefinir un nou sistema d’emergències, que inclouria especialment els cossos de bombers, i dotar-lo correctament de fons econòmics i humans, segons es desprèn de l’informe elaborat sota el títol: El cos de bombers de la Generalitat i el Sistema d’Emergències.
El treball exigeix un treball conjunt a totes les parts implicades fins a aconseguir un pacte de país per sortir de l’atzucac actual. L’acord hauria de tenir dues parts. La primera i més urgent hauria de servir per afrontar amb garanties la campanya d’incendis forestals que podria afectar aquest estiu. En aquest sentit, l’adjunt al Síndic, Jaume Bosch, ha avançat que potser caldria fer contractacions temporals per dotar de més efectius humans el cos de Bombers. També caldria fer inversions en material imprescindible per realitzar la tasca de prevenció d’incendis.
El Síndic considera urgent la dotació de mitjans materials i humans els bombers. Té clar que una solució a fons requerirà temps: formar bombers de bell nou costa almenys dos anys i el procés de contractació de nous vehicles també triga molt temps a executar-se, però creu que sí que es podrien millorar coses com la dotació de caretes per a l’extinció d’incendis, mànegues i altre material lleuger d’ús diari.
La segona part del pla elaborat hauria d’aconseguir la redefinició del cos de bombers de Catalunya, que ara està format per professionals i voluntaris i també per un cos independent com és el de la ciutat de Barcelona. Aquesta reestructuració hauria d’ampliar-se a tots els serveis d’emergències per la qual cosa caldria dotar de mitjans econòmics suficients, a més de canvis legals.
En el pacte hi haurien de participar la Generalitat, els grups parlamentaris, les associacions municipalistes i el consistori de Barcelona. També els sindicats i associacions representatives dels bombers, tant professionals com voluntaris, del personal de suport i de la resta de cossos implicats.
En l’apartat de personal es constata la migradesa de les dotacions i, la manca de dones i la precarietat que afecta tant els bombers professionals com els voluntaris.
No aplicació de mesures aprovades el 2010
L’informe presentat per Ribó i els seus adjunts, Jaume Saura i Jaume Bosch, no s’està de fer crítiques a la Generalitat. Retreu que no s’hagi aplicat les mesures aprovades el 2010 per la comissió d’investigació de l’incendi d’Horta de Sant Joan que va causar la mort de dos bombers, ni tampoc el pla estratègic fet el 2016 en el qual no es va invertir res, segons ha dit Ribó.
A ningú se li escapa que per tirar endavant les mesures recomanades pel Síndic fan falta diners. Per això, l’informe reclama que, per exemple, els fons que anualment recapta la Generalitat procedents de la patronal d’assegurances UNESPA, es destinin de manera finalista al cos de bombers. La xifra d’aquesta aportació són 25 milions. En aquest sentit, Bosch ha explicat que els diners citats no haurien d’anar al pressupost ordinari del cos de Bombers, sinó que haurien de ser un increment net.
L’informe recomana, en l’esperit del pacte de país, recuperar el funcionament de la subcomissió de govern local. Recorda que inicialment el cos de bombers de la Generalitat es va crear assumint els cossos que anaven a càrrec de les diputacions provincials, que hi aportaven fons. Després, aquestes aportacions econòmiques han anat baixant i, s’haurien de recuperar i incrementar almenys pel que fa a la Diputació de Barcelona, va dir Ribó.
El Síndic considera també que la conselleria d’Economia, en les circumstàncies actuals, tot i tenir clar que els pressupostos estan prorrogats, hauria de fer, amb mesures extraordinàries, el possible per dotar econòmicament el pla perquè es puguin afrontar les emergències a curt termini.
Noves competències
La Generalitat hauria d’assumir altres aspectes, com la reclamació de competències i els fons corresponents a serveis específics que estan perfectament contemplats en l’Estatut i que té assumits l’Estat central. Es tracta del Servicio de Protección a la Naturaleza (Seprona), que a Catalunya assumeix la Guàrdia Civil, o els serveis de salvament marítim, que depenen de les Comandàncies de Marina.
També ha reclamat Ribó entre altres punts, la presència de la Generalitat en el Mecanisme de Protecció Civil de la Unió Europea: “no pot ser que igual com passava amb els Mossos d’Esquadra, l’administració que és responsable directa de la protecció civil a Catalunya no estigui present en l’organisme europeu corresponent”, ha dit.