El Servei d’Ajuda Domiciliària de Barcelona (SAD), sortia al carrer la setmana passada farts de les precàries condicions en què han de desenvolupar la seva feina. El sector té més de quatre mil persones, la majoria dones i atenen a més de 24.000 usuaris. Tot i que és un servei públic, està externalitzat amb un concurs cada quatre anys. Des de la CGT, un dels sindicats majoritaris, lamenten que “guanyen les empreses que ofereixen el servei a més baix cost, el que es tradueix en un canvi constant d’empreses: Suara, Clece, Domus VI…” i afegeixen que “les condicions cada cop són més precàries per als professionals” i en moltes ocasions han de ser “treballadores i usuàries de serveis socials a la vegada”.
Els sindicats demanen que es creï un conveni SAD només per a la ciutat de Barcelona, ja que, han de fer la seva feina amb unes especificitats que no es produeixen a la resta de Catalunya. Les principals reivindicacions són un augment salarial; torns definits o bé de matí o bé de tarda, per permetre una millor conciliació; jornades completes de trenta-cinc hores setmanals; l’eliminació de la borsa d’hores; un plus d’antiguitat; salari del 100% per baixes mèdiques i una regulació del sistema de superilles, el nou sistema de treball, que “suposa una major càrrega de treball sense remunerar per a les treballadores”, afirmen.
Davant la falta de resposta per part de l’Ajuntament i les empreses que gestionen el servei, les treballadores del SAD van manifestar-se al llarg de la setmana passada els dies 5,7 i 9 de desembre. Després dels primers dos dies de mobilitzacions, els sindicats van criticar els entrebancs de les empreses Suara i Domus VI perquè les treballadores poguessin exercir el seu dret a vaga amb la vulneració dels serveis mínims. La CGT i el Sindicat de Comissions de Base (CO.BAS), majoritaris en el SAD de Barcelona ja han denunciat a Inspecció de Treball “la vulneració evident del dret a vaga” i afirmen que les actuacions de les empreses “han fet que les plantilles secundin encara més la convocatòria de vaga”. També critiquen que l’Ajuntament de Barcelona “accepti les pràctiques abusives de les empreses competents”.
Remunicipalitzar el servei del SAD en l’horitzó
“Durant més d’un any ens hem manifestat a les portes de l’Ajuntament i ha calgut convocar vagues una setmana perquè es reuneixin amb nosaltres”, afirmen des de CO.BAS i critiquen que les empreses que gestionen el servei es tanquin a pactar millores salarials.
Després de la primera reunió dels convocants amb la regidora Gemma Tarafa afirmen que l’Ajuntament “no posarà entrebancs a les demandes del sector” i els hi han proposat un conveni provincial, tot i que els sindicats dubten, perquè fora de la ciutat de Barcelona també tenen representació CCOO i UGT amb qui discrepen en la manera de gestionar els convenis.
Des de CO.BAS es mostren favorables a la remunicipalització del servei, però reconeixen que “en base a la Llei Montoro no es pot incorporar a la plantilla pública a les quatre mil treballadores del sector”. A més, afirmen que “cal ser sincers amb les professionals i no prometre coses que donat el context legislatiu actual no es poden oferir”. Tot i que reconeixen que el conveni que demanen milloraria molt les condicions del sector “estem a favor que els serveis públics es gestionin des de les institucions”.