El Pacte de Toledo ha esclatat sense arribar a un acord sobre les seves recomanacions per al sistema públic de pensions abans de les eleccions. Així ho han anunciat aquest dimarts els portaveus de la comissió parlamentària a la sortida d’una reunió al Congrés. Tots els grups polítics han responsabilitzat Units Podem que finalment no s’hagi arribat a un acord, tot i que els treballs estaven “molt avançats”, segons avisaven diversos membres del Pacte en els últims dies.
“Hi ha recomanacions encara obertes i qüestions de fons que no estan acordades”, ha argumentat la portaveu d’Units Podem, Aina Vidal. Per això, el grup confederal defensa que el Pacte de Toledo conclogui les negociacions en la pròxima legislatura partint de la feina que ja s’ha fet durant aquests més de dos anys. “L’avançament electoral ho ha precipitat absolutament tot”, ha destacat Vidal, “les presses no són bones conselleres, avui dia — L’acord — no es pot portar a ple”.
La comissió parlamentària havia accelerat els treballs en les darreres setmanes, però l’avançament electoral anunciat la setmana passada complicava que es tanquessin les recomanacions per a la reforma del sistema públic de pensions abans de la dissolució de les Cambres (5 de març) per la convocatòria dels comicis generals.
Dimarts, 19 de febrer els grups parlamentaris es reunien en una sessió clau, no anunciada a l’agenda del Congrés dels Diputats (com és habitual en els últims mesos), per decidir si concloïen els seus treballs. El resultat ha estat finalment negatiu.
Nous vots particulars d’Units Podem
Units Podem ha anunciat aquest dimarts molts més vots particulars respecte als tres inicials que ja havia comunicat, cosa que dinamitava arribar a un text que fregués el consens del conjunt de formacions polítiques.
“Hem treballat tots els grups, hi havia un consens generalitzat en totes les recomanacions, més enllà que algun grup o un altre tingués alguna objecció. El que més, tres vots particulars. És clar si avui ens planteja que si hi ha 21 recomanacions, hi hagi 28 vots particulars, que s’entengui l’expressió … “, ha criticat Mercè Perea, portaveu del PSOE al Pacte de Toledo.
Aina Vidal ha reconegut que aquest dimarts Units Podem ha presentat més vots particulars dels tres anunciats i els ha justificat per la falta d’acord amb l’esborrany actual que la resta de grups polítics volia subscriure ja davant l’avançament de les eleccions. “Si la pretensió és portar aquest esborrany, al qual li falta molt de temps de discussió, el nombre de vots pujava notablement”, ha afirmat la portaveu de Units Podem.
La diputada socialista ha acusat Units Podem de no adherir-se a les recomanacions negociades “per una qüestió electoralista”. “És molt trist”, ha advertit, “aquí no estem implantant un programa electoral, aquí estem buscant el consens que és el millor que li podem dir a la ciutadania”.
En el mateix sentit s’han pronunciat Carles Campuzano, portaveu del PDeCAT a la comissió, que ha considerat “un acte d’irresponsabilitat” l’actitud d’Units Podem en aquesta última reunió. Campuzano també ha assenyalat que el president del Govern, Pedro Sánchez, “també ha ajudat aquest fracàs del Pacte de Toledo” per haver convocat les eleccions tan aviat.
El PP també s’ha distanciat de l’acord
El PP també s’ha mostrat reticent a subscriure l’acord aquest dimarts, segons han explicat diversos portaveus del Pacte de Toledo. La socialista Mercè Perea ha assegurat que, després de l’anunci de Units Podem que anava a presentar més vots particulars, el PP “ha aprofitat l’estela” per mostrar les seves objeccions al text negociat fins ara pels grups.
“El PP estava d’acord en el fet que el pacte estava madur”, ha confirmat el portaveu de Ciutadans, Sergio del Camp0, que ha explicat que dimecres, 20 tindrà lloc la reunió de la taula de portaveus per decidir si es convoca o no formalment la Comissió, la qual en opinió del PDeCAT deixaria una porta oberta encara a arribar a un acord in extremis.
Del Campo ha recordat que a la taula de portaveus PP i Units Podem compten amb tres vots de cinc, de manera que anticipava que segurament no s’acordi aquesta convocatòria.
Decret per a la pujada de pensions amb l’IPC
La portaveu d’Units Podem ha recordat que, tot i que el conjunt de recomanacions, acabin en la pròxima legislatura, ja hi ha un acord subscrit per tots els grups respecte a la recomanació 2, de revaloració anual de les pensions “d’acord amb l’IPC real”. Per això, el grup confederal exigeix al Govern de Pedro Sánchez que s’aprovi per reial decret abans dels comicis la vinculació de les pensions als preus.
Aquesta exigència se suma a la dels sindicats, que també demanen a Sánchez que derogui per decret la reforma de pensions del PP de 2013 abans de les eleccions anticipades. Unai Sordo ha defensat aquest dimarts que l’executiu ha de tornar a vincular les pensions a l’IPC, seguint el preacord en aquest sentit en el Pacte de Toledo, i derogar el factor de sostenibilitat que entra en vigor el 2023.
Amb aquestes dues premisses anul·lades, i ja en la legislatura vinent, el Govern que resulti dels comicis haurà d’afrontar el repte de reformar el conjunt del sistema, amb especial èmfasi en el reforç dels ingressos, ha apuntat Sordo.