La xifra d’empreses que han presentat Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) fins dissabte 21 de març suma 16.957. El nombre de treballadors afectats arriba a 210.332. Respecte a la forta progressió del dia anterior es pot dir que la corba de creixement dels ERTO ha començat a frenar-se. Cal recordar que només en un dia el nombre de treballadors inclosos en els expedients de cessament temporal d’activitat va augmentar més d’un 460%.
Per demarcacions Barcelona ha rebut 12.293 peticions, que afecten 178.237 persones treballadores. Segueix Tarragona amb 2.131 expedients i 13.848 afectats. En tercer lloc hi ha Girona amb 1.558 ERTO u 12.656 operaris. Finalment, i a distància hi ha la demarcació provincial de Lleida, amb 975 expedients i 5.561 persones.
L’Estatut dels Treballadors permet la suspensió dels contractes (és a dir, els ERTOs) “per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció o derivades de força major”. El dimarts 17 de març, el Consell de Ministres va aprovar per decret que les empreses que prevegin que els efectes del coronavirus sobre la salut dels treballadors o les mesures preses pel Govern per intentar frenar la pandèmia afectarien la seva activitat econòmica, podrien justificar causes “derivades de força major” per a aplicar un ERTO.
Una de les característiques més importants dels ERTO per força major és que no cal negociar amb els representants dels treballadors. Aquests tindran accés a la prestació per atur encara que no arribin al període mínim de carència exigit durant tot el temps que duri l’estat d’alarma. A més, la base reguladora de la prestació d’atur es calcularà amb la mitjana dels últims 180 dies treballats i els períodes de prestació consumits no es contaran com a gastats.
El Departament de Treball comunica dia a dia, de forma acumulada els ERTOS que es presenten, el nombre d’empreses , els treballadors afectats. Així com la seva distribució per les demarcacions provincials de Catalunya. Catalunyaplural ha creat un comptador on es podrà veure dia a dia l’evolució de l’efecte de la crisi del coronavirus en l’ocupació. Podeu veure el quadre en aquest enllaç.