La Generalitat, davant la darrera onada d’anuncis de tancaments en l’àmbit industrial hauria preferit mantenir l’autorització prèvia d’aquests Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO), que va eliminar la reforma laboral. El conseller El Homrani, ha destacat que cap dels darrers anuncis de tancament es justifica per motius econòmics, si bé no ha afirmat que els moviments empresarials siguin preventius.
Els comitès d’empresa de les fàbriques de l’antiga General Cable, ara propietat de la multinacional Prysmian, s’han reunia amb el conseller de Treball de la Generalitat, Chakir El Homrani, a qui li han argumentat la seva oposició al tancament de les dues plantes, que han assegurat, “són viables”. Els treballadors de la factoria de Manlleu i de la de Montcada i Reixac ha fet arribar al representant de la Generalitat la seva preocupació davant l’anunci de clausura de les factories on actualment treballen 153 i 334 persones, respectivament.
El conseller El Homrani els ha assegurat que la Generalitat farà el seguiment i l’acompanyament de la situació, tot i que ha remarcat que “encara no han entrat els expedients”. Es dóna el cas que els darrers expedients d’extinció de llocs de treball en el sector industrial que s’han presentat al·legant motius organitzatius i de producció i no per raons econòmiques. En aquest sentit, el responsable de Treball ha reclamat recuperar l’autorització administrativa prèvia dels ERO, tramit que va deixar de ser necessari amb l’última reforma laboral. Recuperar aquest tràmit, que realitzava l’administració hauria permès “actuar de manera més clara”, va dir el conseller, en una velada al·lusió crítica a la reforma laboral.
No obstant això, el representant de Treball va reconèixer que hi ha un increment d’ERO en l’àmbit industrial a Catalunya, que algunes fonts han considerat com a expedients preventius d’una futura crisi econòmica . En aquest sentit ha reconegut que que cap d’ells és per motius econòmics, sinó per raons organitzatives i de producció: “No sabem si són preventius o no”, ha puntualitzat. El Homrani ha explicat que la Generalitat ha ofert als treballadors l’ “acompanyament” en defensa dels drets laborals, i ha dit que es coordinaran davant un eventual Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) de la companyia. “Compartim un element clau: la defensa dels llocs de treball en l’àmbit industrial, que és una de les grans preocupacions de les dues plantes”, ha afegit.
Per la seva banda, el portaveu del comitè de la fàbrica de Montcada i Reixac, Àngel Gami, ha alertat que el tancament, de realitzar-se, afectarà gairebé 500 treballadors sumant els operaris d’ambdues factories, i ha dit que volen implicar en la defensa dels llocs de treball, a nivell polític i social a tots els agents que puguin ajudar-los.
El portaveu del comitè d’empresa de Manlleu, Jaume Mata, ha atribuït el tancament a una qüestió purament estratègica de la multinacional, i ha rebutjat la reindustrialització: “les dues plantes estan en situació de beneficis, que continuïn produint tal qual”, ha dit. “En un passat recent érem la nineta dels ulls de la multinacional, per la tipologia de cables que fem”, ha afegit, i ha dit que no entenen la voluntat de la companyia de tancar dues plantes molt importants en el seu esquema productiu.
En els dos casos els dirigents sindicals han destacat que el tancament de les factories afectaria no només els treballadors i les treballadores directes, sinó que ela perjudicis s’estendrien a molts més llocs de treball indirectes i a l’economia de les dues comarques.