El Grupo Jorge no mou fitxa i el conflicte en forma de vaga sembla servit

Els sindicats CCOO i UGT han convocat una aturada amb caràcter indefinit a les empreses del Grupo Jorge per a partir de dilluns vinent 18 de juny. El motiu és l'anunci fet per la companyia de traslladar la producció fora de Catalunya i així poder esquivar la llei catalana de Cooperatives. Les reunions amb l'autoritat laboral fent de mediadora no han aportat fins ara cap alternativa satisfactòria per als treballadors.

Francesc Ràfols
 
 
 
Imatge d'un escorxador CC by-sa Thomas Bjørkan (Wikimedia Commons)

Imatge d’un escorxador CC by-sa Thomas Bjørkan (Wikimedia Commons)

La mediació del departament de Treball entre Grupo Jorge i sindicats ha facilitat petits avenços però no canvis substancials

L’únic avenç que hi ha hagut fins ara en el conflicte entre el grup carni Jorge i els sindicats és la constitució d’una representació dels treballadors dels dos centres de treball de l’empresa a Catalunya per poder negociar amb l’empresa. CCOO i UGT de Catalunya han convocat vaga indefinida a partir del 18 de juny a Grupo Jorge per poder asseure’s amb els responsables de la companyia i parlar sobre l’anunci fet per aquesta de deslocalitzar la producció fora de Catalunya.

Aquesta setmana hi ha hagut contactes –el darrer dels quals la tarda d’ahir 12 de juny– entre les parts auspiciats per l’autoritat laboral però que no han permès satisfer les demandes dels sindicats. Tan sols que es reconegui una representació dels treballadors en plantilla per poder participar en les converses. Jesús Ribera i Alícia Buil, portaveus de CCOO i UGT de Catalunya respectivament, han explicat que aquest comitè ad hoc s’ha creat «per negociar amb la direcció del Grupo Jorge la situació actual del treball amb falses cooperatives i falsos autònoms». Així i tot, han denunciat les dificultats posades per l’empresa per poder reunir-se amb els treballadors.

La xacra de les falses cooperatives

El Grupo Jorge té dos centres de treball a Catalunya, un a Santa Eugènia de Berga a l’escorxador de Le Porc Gourmet, amb una plantilla de poc més de 120 treballadors. L’altre és a Mollerussa, a l’escorxador The Fortune Pig, amb una trentena de personal. Tots dos tenen a més un gran nombre de personal subcontractat com a falsos autònoms a través de falses cooperatives, com així ho denuncien els sindicats i com també així ho han establert diverses resolucions de la Inspecció de Treball relatives a aquesta fórmula organitzativa en el sector carni.

Dilluns passat 11 de juny va haver-hi assemblees als dos centres de treball on CCOO i UGT van informar els treballadors de la situació. En aquestes sessions es va escollir el comitè ad hoc –que no comitè d’empresa– perquè participi en les converses entre les parts. A la reunió del 12 de juny, els sindicats van demanar a Grupo Jorge que aportés informació sobre el sistema productiu a la qual cosa els seus representants s’hi van comprometre. La UGT i CCOO van insistir a la direcció del Grupo Jorge que mantingui la seva activitat a Catalunya «i regularitzi la situació laboral del personal, donant-los d’alta en el règim general de la Seguretat Social i aplicant-los el conveni col·lectiu del sector.»

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*