La Conselleria d’Empresa i Treball de la Generalitat ha sancionat al “hostel” de Safestay Espanya de Barcelona per fer treballar com a voluntaris a quatre estrangers a canvi d’allotjament. La multa és definitiva, després d’haver desestimat les al·legacions i ascendeix a 43.295 euros.
Inspecció de Treball de Catalunya va començar les investigacions el novembre de 2021, segons TV3, ja que al presentar-se a l’establiment per altres motius van comptar fins a quatre turistes treballant sense permís de residència ni treball. Van aixecar actes sancionadores i quasi un any després, la sanció és ferma.
S’estableix així la primera sanció a un “hostel” per tenir treballant a turistes sense contracte. Des de Treball s’ha qualificat com a “molt greu” la conducta infractora, tipificada en la Llei sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social. A Safestay, que s’ha negat a fer declaracions al Diari del Treball, només li queda la via dels tribunals per a fer qualsevol recurs.
Treballar a canvi d’allotjament, una manera econòmica de viatjar
Treballar en “hostels” a canvi d’allotjament és una pràctica habitual per a viatjar més barat. De fet, hi ha portals a internet com Worldpacker, Hosteljobs, Workaway o Woof que t’ajuden a trobar establiments on poder fer-ho. És una feina voluntària que es fa sense contracte, de manera que no es demana visat.
“Jo vaig treballar com a voluntària a Costa Rica a canvi de menjar i allotjament durant dues setmanes”, afirma la Mireia Hernández. A més, assegura que “és una manera de conèixer a molta gent que viatja de la mateixa manera”. La Lara Bonfacia mitjançant el portal Worldpacker va viatjar a Sant Sebastià on treballava unes setze hores a la setmana en un “hostel” familiar a canvi d’una habitació compartida, esmorzar i serveis de surf gratuït. “A Mèxic també ho vaig fer però en pitjors condicions, perquè els voluntaris havíem de portar tot el “hostel”, on ens encarregàvem de la neteja i fèiem inclús torns de nit, de manera que no sortia gaire a compte”, conclou.