Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Informació públicada a Eldiario.es
Primera mesura de desmuntatge de la reforma laboral del PP de el Govern de coalició. El Consell de Ministres ha aprovat dimarts, 18 de febrer un reial decret llei amb la derogació de l’acomiadament per baixes mèdiques, també anomenat “acomiadament per absentisme”, amb el que elimina l’article 52 d) de l’Estatut dels Treballadors. Tot i que l’acomiadament objectiu per absències justificades estava recollit en l’Estatut des dels seus orígens l’any 80, la reforma laboral del 2012 va facilitar el seu ús a l’eliminar un requisit d’absentisme general en el conjunt de l’empresa que volgués aplicar-lo.
La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ja va anunciar que aquesta seria la primera mesura del seu equip en el desmantellament de la legislació laboral de PP. “Amb els drets humans no es negocia”, ha afirmat diversos cops Díaz, per explicar per què en aquesta qüestió no es discuteix amb els sindicats i la patronal, com sí que es va a fer amb la resta del desmuntatge de la reforma laboral de 2012, que es farà en diverses fases.
Yolanda Díaz ha explicat en la roda de premsa posterior a el Consell de Ministres que l’elimació aprovada suposa “reparar una anomalia” respecte a països del nostre entorn, en què no existia aquest acomiadament objectiu, i que aporta “seguretat jurídica”, ja que hi havia diferents interpretacions en els tribunals sobre la legalitat d’aquest mecanisme d’acomiadament objectiu.
“El Govern d’Espanya impedeix que les més vulnerables puguin ser acomiadades. Han d’estar especialment protegides. Quan estem malaltes hem de preocupar-nos només d’una cosa: de curar-nos”, ha subratllat la responsable de Treball. Díaz ha destacat que aquest decret compleix amb el primer dels punts de l’acord de govern de PSOE i Unides Podem sobre la derogació de la reforma laboral de 2012, per a la qual ha demanat “discreció perquè vagi bé el diàleg social”.
Després d’aquesta primera derogació, Treball avança per tombar en una següent fase les qüestions “més urgents, no ‘més lesives’, perquè lesives ho són totes”, ha afirmat la ministra. Entre elles, recuperar la supremacia del conveni sectorial sobre el d’empresa i la ultraactivitat dels convenis col·lectius, és a dir, la seva pròrroga quan ha caducat la seva vigència i no se n’ha pactat un de nou.
Més endavant, el ministeri abordarà altres qüestions com la contractació i acomiadament i, més a llarg termini, una revisió en profunditat del conjunt de l’Estatut dels Treballadors per a adaptar-lo “al segle XXI”.
Al carrer per vuit dies de baixa mèdica
A la pràctica, aquesta modalitat d’acomiadament objectiu permet fer fora un treballador -amb una indemnització de 20 dies per any treballat- per faltar al seu lloc vuit dies amb baixa mèdica en dos mesos consecutius, amb algunes excepcions.
L’article possibilita a les empreses extingir un contracte de treball per faltes d’assistència intermitents, encara que estiguin justificades, en els casos en què “arribin al 20% de les jornades hàbils en dos mesos consecutius” i “sempre que el total de faltes d’assistència en els dotze mesos anteriors arribi al 5% de les jornades hàbils “o” el 25% en quatre mesos discontinus dins d’un període de dotze mesos “.