Informació publicada a Eldiario.es
El Govern de Pedro Sánchez tanca l’últim Consell de Ministres de l’any amb un ‘macrodecret’ en matèria de Seguretat Social. Des que es va conèixer l’existència d’aquest Reial decret llei, tots els ulls estaven posats en què faria l’executiu amb la reforma de les pensions del PP de 2013 i, especialment, amb el sistema de revalorització imposat pel Govern de Rajoy que encadenar pujades anuals del 0,25%. Encara que en l’esborrany del decret figurava la volta a l’actualització de les pensions segons l’IPC “indefinidament”, el Govern ha optat al final per elaborar el nou mecanisme de revaloració en un termini de sis mesos.
Així queda recollit en el reial decret que ha aprovat l’Executiu aquest divendres i ha explicat el president del Govern, Pedro Sánchez, a la roda de premsa posterior al Consell. La pujada del 0,25% no tornarà aquest any, ha destacat Sánchez, ja que el reial decret llei aprovat aquest divendres regula la pujada general de les pensions d’un 1,6% aquest 2019 i, en el cas de les pensions mínimes , d’un 3%, com ja va passar aquest any. També l’increment de la base reguladora de les pensions de viduïtat d’uns 4 punts percentuals.
Sánchez ha destacat que la pujada de l’1,6% per 2019 suposa que les pensions augmentaran “per sobre de les sis dècimes de la previsió d’IPC per a aquest exercici, és a dir, hi haurà un guany de poder adquisitiu enfront d’anys de minva constant per efecte del sistema anterior de càlcul”.
A més, la norma també recull la paga compensatòria -l’anomenada “pagueta” – que s’abonarà als pensionistes abans l’1 d’abril de 2019 per actualitzar la pujada aplicada aquest 2018 (1,6%) a l’IPC real en concloure l’any. La dada que s’ha pres per calcular la compensació ha estat la mitjana de l’IPC interanual dels dotze mesos precedents, de desembre de 2017 a novembre de 2018. La xifra resultant és de l’1,7%, de manera que l’executiu pagarà aquesta desena de compensació als pensionistes, el que suposa un cost de 128.600.000, segons els comptes de la Seguretat Social.
Sis mesos per a la nova revaloració
El president del Govern ha explicat que el reial decret llei inclou el compromís de l’Executiu d’establir un nou mecanisme per a la revaloració de les pensions, fruit del “diàleg”. El text legal concreta que aquest termini serà de sis mesos, en què el Govern crearà “un mecanisme de revaloració de les pensions que garanteixi el manteniment del seu poder adquisitiu preservant la sostenibilitat social i financera del sistema de Seguretat Social”.
L’esborrany del reial decret-llei que es va fer arribar als agents socials, i al qual ha tingut accés eldiario.es, contemplava la modificació de l’article 58 de la Llei General de la Seguretat Social per a crear i a aquest nou mecanisme: la volta a la vinculació de les pensions a l’IPC. La dada d’IPC seria la mitjana de les dades interanuals dels dotze mesos precedents, com el que es farà servir enguany per abonar la paga compensatòria als pensionistes.
Així, l’esborrany suposava la supressió de l’índex de revalorització de les pensions creat pel Govern de Rajoy, que va implicar les pujades consecutives del 0,25%.
Finalment, el decret aprovat aquest divendres i que ha explicat Pedro Sánchez no contempla aquesta modificació legal i ajorna la creació del nou mecanisme de revaloració anual de les pensions als pròxims sis mesos, per abordar aquest canvi normatiu amb els sindicats i la patronal, “i d’acord amb les recomanacions de la Comissió de Seguiment i Avaluació dels Acords del Pacte de Toledo”.
El president del Govern ha subratllat que “la sostenibilitat del sistema de les pensions requereix diàleg” i ha destacat que amb aquest compromís de l’Executiu es posa fi a “les imposicions” en matèria de pensions que va encarnar el Govern de majoria absoluta del PP. Pedro Sánchez ha celebrat que amb aquest decret “es posa fi” a un període de minva del poder adquisitiu i d’empobriment dels pensionistes.
Pujada del 7% de les bases màximes de cotització
Amb l’objectiu “de suportar l’increment de despesa que implica la millora de l’àmbit protector” i amb la finalitat d'”assegurar la viabilitat financera del sistema de la Seguretat Social” al que cal sumar “la manca d’aprovació de la Llei de Pressupostos per a l’any 2019″, el Govern ha destacat la necessitat d’aplicar un” increment en un 7% del límit màxim de cotització a la Seguretat Social i de l’increment de les bases mínimes de cotització en el percentatge experimentat per a l’any 2019 pel salari mínim interprofessional, en l’entorn d’un 22%”.
“La necessitat per tant de reforçar l’estabilitat i solidesa financera del sistema davant els reptes als quals s’enfronta, i abordar les importants millores descrites en l’àmbit protector, són circumstàncies que justifiquen l’extraordinària i urgent necessitat que exigeix l’article 86 de la Constitució per aprovar l’increment del límit màxim de cotització a la Seguretat Social i de l’increment de les bases mínimes de cotització en el percentatge experimentat per a l’any 2019 pel Salari Mínim Interprofessional, en l’entorn d’un 22%”.
“La necessitat per tant de reforçar l’estabilitat i solidesa financera del sistema davant els reptes als quals s’enfronta, i abordar les importants millores descrites en l’àmbit protector, són circumstàncies que justifiquen l’extraordinària i urgent necessitat que exigeix l’article 86 de la Constitució per aprovar l’increment del límit màxim de cotització i de les bases màximes i mínimes de cotització dels diferents règims del sistema”, argumenta el Govern en el títol segon del decret llei.