El Consell de Ministres ha acordat en reunió remetre a les Corts generals l’aprovació de dos convenis de l’Organització Internacional del Treball. Es tracta del conveni número 177, sobre treball a domicili, i del número 190, referent a l’eliminació de la violència i l’assetjament en el món de la feina. L’adhesió als dos convenis suposa aprofundir en la protecció dels drets laborals de les persones treballadores, independentment d’on desenvolupin la seva activitat professional i el respecte dels drets fonamentals en l’àmbit laboral.
També suposa que es materialitzi el compromís adquirit per la vicepresidenta segona de Govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, a l’inici del seu mandat amb el director general de l’Organització Internacional del Treball (OIT), Guy Ryder.
Violència i assetjament en l’àmbit laboral
El conveni número 190 de l’OIT sobre l’eliminació de la violència i l’assetjament en el món de la feina va ser adoptat en la reunió de la Conferència Internacional del Treball el juny de 2019 i, actualment, la seva aplicació ha entrat en vigor en dos països.
El conveni assenyala la violència i l’assetjament a la feina com una amenaça als drets humans incompatible amb el treball decent, requerint un enfocament inclusiu que tingui en compte les consideracions de gènere.
El text del conveni, que se sotmetrà a l’aprovació de les Corts Generals, busca protegir a totes les persones que participen en les relacions laborals sense tenir en compte la seva situació contractual o si pertanyen al sector públic o al privat. També estén el seu àmbit a qualsevol lloc de treball relacionat amb l’activitat laboral, als desplaçaments motivats per la feina i les comunicacions relacionades amb aquesta activitat.
Aquest conveni exigeix promoure la llibertat d’associació i el dret de la negociació col·lectiva, eliminar la violència i l’assetjament, el treball forçós, el treball infantil i la discriminació en matèria de treball i ocupació, específicament per als grups especialment vulnerables a més d’exigir als ocupadors l’adopció de mesures apropiades per a la prevenció mitjançant polítiques relatives a la violència i assetjament en el lloc de treball.
El conveni estableix que s’hauran de garantir vies de recurs i de reparació apropiades i eficaces que contemplin procediments de presentació de queixes i investigació, de solució de conflictes i mesures de protecció enfront de represàlies a més de garantir el dret del treballador d’allunyar-se de les situacions que suposin un risc.
A més, recull la necessitat d’aplicar el conveni a través de la legislació nacional, els convenis col·lectius o qualsevol altra mesura d’acord amb les pràctiques de l’estat.
Treballadores de la llar amb igualtat de drets
El conveni número 177 de l’OIT i la recomanació número 184 van ser adoptats en la 83a Reunió de la Conferència Internacional del Treball el juny de 1996. Actualment està en vigor en deu països.
Aquest conveni defineix el treball a domicili com el que es realitza en locals de treball diferents dels locals de treball de l’ocupador a canvi d’una remuneració i d’acord amb les especificacions de l’ocupador. Reconeix per als i les treballadores que s’ocupen de les famílies i les llars els mateixos drets que per a la resta de les persones treballadores. D’aquesta manera, han de fer la seva tasca amb una durada de la jornada laboral raonable, comptaran amb un descans setmanal de almenys 24 hores consecutives i s’han de respectar els principis i drets fonamentals en el treball com els de llibertat sindical i de negociació col·lectiva.
El Conveni també assenyala que haurà d’aplicar-se en la feina a domicili la legislació nacional en matèria de seguretat i salut en el treball i exigeix als intermediaris en el treball a domicili responsabilitat costat de la de l’ocupador. A més, determina el paper de la inspecció de treball com a garant de l’acompliment de la normativa.
També preveu que les persones treballadores puguin acollir-se a les disposicions internacionals que els resultin més favorables.