Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

La vaga dels tècnics d’empreses subcontractades de Movistar pot radicalitzar-se. Els sindicats CCOO i UGT que han apostat per negociar un acord de mínims que reguli l’activitat d’aquestes empreses, després de dues rondes de negociació han comunicat que mantenen la vaga convocada a tongades de dos dies, 22 i 23, i 209 i 30 d’aquest mes. En un comunicat aquests sindicats critiquen les patronals per voler «rebentar» la vaga filtrant un document al qual la patronal titllava d’acord, quan només era una bateria de propostes que els sindicats han rebutjat.
La possibilitat d’un acord d’un programa de mínims s’allunya, doncs. Els sindicats majoritaris volen, tant si com no, regular la subcontractació, de forma que els treballadors de les empreses que operen per compte de Movistar tinguin unes garanties. Fonts de CCOO consideren que, els acords irrenunciables haurien de garantir drets laborals equivalents als que garanteixen els convenis del metall, als quals estan adscrites moltes de les empreses que subcontracten amb l’empresa de telecomunicacions. Fins i tot havien pensat a incorporar la regulació de la subcontractació com un afegit annex dels esmentats convenis.
Concretament UGT afirma, en un comunicat: «A les reunions amb les patronals, el nostre sindicat ha reclamat la creació d’un mecanisme de control de la cadena de subcontractació per evitar les precàries condicions laborals que pateixen els treballadors del sector. Uns treballadors que, en molts casos, són falsos autònoms que van ser acomiadats i posteriorment recontractats per les empreses subcontractades per Telefónica Movistar, el que ha degenerat en unes condicions laborals molt precàries».
Empreses rebentadores
Mentrestant, CCOO és dura en identificar les empreses que haurien rebentat les negociacions. Concretament idenfitica: «Abentel, Abengoa, ITETE, Cobra, Cotronic, Liteyca, Teleco, Elecnor, Montelnor y Comfica han filtrat de forma interessada un fals acord que no ha estat firmat per cap sindicat», afirma.
El conflicte té un altre front, el que suposa la vaga convocada per altres organitzacions sindicals, com AST, Co.Bas, CGT o En Construcció, a més de les assemblees de treballadors i tècnics de les empreses subcontractistes. Aquesta gent està en vaga indefinida, en alguns casos des del 28 de març. La idea és fer una concentració el 23 d’abril a Madrid amb participació de treballadors de les empreses d’arreu de l’Estat.
De forma paral·lela les diferents organitzacions s’apressen a recaptar diners per a les caixes de solidaritat amb els vaguistes. Fonts de CGT afirmen que els diners serveixen per ajudar aquells treballadors que estan en condicions econòmiques més precàries. Tot plegat sembla que tant les organitzacions de treballadors com les empreses s’apressen a una confrontació que pot ser llarga.