Durant els mesos d’octubre i de novembre de 2020, 84 participants (que representen el 25% dels metges i metgesses que treballen en 23 equips de 4 proveïdors de salut) van omplir un formulari dissenyat per la CAMFiC específicament per estudiar si els metges i metgesses de l’Atenció Primària s’han cremat més durant la pandèmia. La resposta és sí, però no una mica, si no 10 vegades més.
L’estudi, que ha avaluat l’impacte de la Pandèmia sobre el burnout professional, ha estat liderat pel Dr. Juan José Montero, membre de la CAMFiC, i col·laboradors de l’Observatori de la Medicina Familiar i Comunitària al Maresme (OMFaM).
El nivell de burnout dels 84 participants arriba al 58,3%; aquesta és una dada significativa tenint en compte que el mateix observatori l’any 2016, amb 82 enquestats, va mostrar un burnout d’un 6%, i el 2019 un 11%.
L’escala que analitza el burnout analitza tres dimensions: esgotament emocional, despersonalització i poca realització professional. I de fet, en l’enquesta actual del 2020, un 78,5% presenten nivells alts de burnout en esgotament emocional i el mateix percentatge en despersonalització, seguit de molt a prop amb un 73,8% en realització professional.
Més dades indiquen que un 75% són dones, el 40% tenen més de 50 anys. El 82% tenen formació MIR i el 80 % tenen fills. Un 30% no fan guàrdies, un 20% les fan de forma ocasional i un 50% en fan habitualment. Un 52% fan esport de forma regular, i el 60% considera que dorm bé.
A més, un 15% dels enquestats ha estat ressituat en un altre servei dins el mateix centre de treball per fer front a la crisi de la Covid-19. Un 36,9% pensa deixar la professió i un 62% en canviar de centre (dins de Catalunya (43%), a una altra comunitat autònoma (9,5%) o fora de l’estat espanyol (9,5%)).
Per contextualitzar les situacions, en el període de l’enquesta, el 75% dels equips tenien com a mínim un metge de baixa laboral.
Analitzant una possible relació entre les dues variables dormir bé i deixar la professió, i el nivell de burnout, s’observa que a pitjors nivells de burnout, pitjor es dorm i es té més ganes de deixar la professió.
Per tot això, el doctor Juan José Montero, metge de la CAMFiC i autor principal de l’estudi explica que “estem davant d’unes dades de burnout mai descrites fins al moment i molt per sobre del que coneixíem fins ara. Nosaltres, hem constatat que els nivells de burnout al territori s’han multiplicat per 10 (tenint en compte que el 40% són els mateixos professionals al 2016 que al 2020 i que el criteri diagnòstic és el més estricte que es pot fer servir). Pensem que podríem extrapolar aquestes dades a molts altres territoris de Catalunya. Coneixent les repercussions assistencials que se’n poden derivar per a l’exercici professional, amb aquest estudi podem afirmar que han saltat les alarmes i que la població està en risc. Tots plegats, hem d’actuar perquè el metge i la metgessa que estan cremats estan exposats a més errors mèdics, més absentisme i a una baixa productivitat”.