El 74% de la contractació a temps parcial afecta les dones o per què sortir al carrer a manifestar-se l’1 de Maig

Els sindicats escalfen motors per promoure l'assistència a les mobilitzacions del Dia Internacional del Treball que enguany se centren en la lluita contra la precarietat laboral, per les pensions i per la igualtat de condicions de treball entre homes i dones. CCOO i UGT reconeixen que la possibilitat d'una vaga general «està sobre la taula». Mentrestant reclamen la constitució d'un govern a Catalunya «que permeti afrontar els reptes que tenim i lluitar contra les desigualtats».

Francesc Ràfols
 
 
 
Capçalera de la manfiestació de CCOO i UGT per l'1 de maig a Barcelona foto: tomeu ferrer

Capçalera de la manifestació de CCOO i UGT per l’1 de maig de l’any passat  a Barcelona. Foto: Tomeu Ferrer

L’augment dels salaris, una ocupació de més qualitat, unes pensions dignes i acabar amb la bretxa salarial entre homes i dones són les principals reivindicacions que els sindicats CCOO i UGT han marcat per a les mobilitzacions de l’1 de Maig, Dia Internacional del Treball. Els secretaris generals de les dues organitzacions a Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, respectivament, han assegurat aquesta tarda en conferència informativa que mentre fa quatre anys que s’està generant riquesa, ja que les empreses estan incrementant beneficis, «això no arriba a la classe treballadora».

Javier Pacheco ha afirmat que amb l’augment de la riquesa «si no hi ha repartiment, el que hi ha és injustícia». Camil Ros ha demanat que aquest Primer de Maig «cal que la gent surti al carrer per visibilitzar que la sortida de la crisi a les persones no ens ha arribat». En aquest sentit, el dirigent ugetista ha assenyalat que «la pobresa s’està cronificant».

Els sindicats han aportat dades per justificar la necessitat de la mobilització. Així han explicat que 3l 90% dels contractes són temporals. Que un de cada quatre d’aquests tan sols dura una setmana. També han denunciat l’augment de la contractació a temps parcial que, a més, en un 74% és de dones, la qual cosa ho converteix en una de les causes principals de la bretxa salarial entre homes i dones, un dels eixos de la mobilització feminista del 8 de març passat. De fet, Pacheco i Ros han reconegut que aquest 1 de Maig és hereu del 8-M i de les manifestacions dels pensionistes de les darreres setmanes.

Les pensions i els salaris
CCOO  i UGT han recordat la seva reivindicació d’un salari mínim i d’una pensió mínima de 1.000 euros. Ho han dit mentre relacionaven la necessitat de millorar l’ocupació per enfortir el sistema públic de pensions. Pacheco ha criticat que mentre l’economia «fa quatre anys que creix per sobre del 2%, els salaris no ho han fet igual, al darrer any, per exemple, va ser de l’1,4%» Pel dirigent de CCOO, «l’augment de la productivitat només es veu en el repartiment de dividends, que ha crescut en 15.600 milions d’euros des de 2008, i no en els salaris». Per la seva banda, Ros ha acusat el PP i el seu Govern «de ser el principal perill per a les pensions, no ho és la demografia. Cal pujar-les totes, especialment les més baixes».

L’augment de la precarietat laboral ha estat exemplificada en «l’expansió de les empreses multiservei amb salaris mínims i màxima precarietat contractual», segons es denuncia en el manifest signat pels dos sindicats. Això fa que s’estiguin implantant «fórmules abusives d’organitzar el temps de treball amb total discrecionalitat empresarial i amb allargaments de jornada que ni es retribueixen ni es compensen».

La necessitat d’un govern
Una de les causes de la situació actual té origen polític que és la manca d’un govern sorgit de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya. Tots dos sindicats consideren que la constitució d’un nou Executiu és bàsic «per combatre els problemes socials, especialment la creixent desigualtat». Javier Pacheco ha lamentat «que ara no tenim el govern per fer la política que fa falta». Camil Ros ha afegit que «Tenim mono de manis davant les conselleries, ha d’haver-hi un govern per exigir-li que apliqui les mesures necessàries».

Els dos líders sindicals han admès que davant el crescendo que està havent-hi en les mobilitzacions, «l’opció d’una vaga general s’està estudiant per part de les direccions confederals». Entre el 8-M, les manifestacions de pensionistes i el reguitzell de constants conflictes i protestes a empreses i sectors productius, «l’escenari s’està creant».

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*