L’ocupació a Catalunya durant el 2015 ha millorat lleugerament. L’atur s’ha reduït, en part per la caiguda de la població activa. Tanmateix aquesta minsa recuperació se centra a la demarcació de Barcelona. Però, el treball a temps parcial no desitjat segueix sent massa elevat, especialment pels baixos salaris que comporta. Aquesta és la principal conclusió que es desprèn de la presentació del mapa de l’ocupació i l’atur a Catalunya 2015, feta per Antònia Pascual, secretària de Socioeconomia de CCOO i per Romina Garcia, responsable de l’estudi.
La taxa d’atur registrat a Catalunya l’any 2015 es va situar en el 14,9% amb un ventall que va des del 6,4% que hi ha a la Vall d’Aran, fins al 24,1% del Baix Penedès. La variació respecte a l’any anterior va ser de -1,9% en el conjunt català. A totes les comarques l’atur va baixar, entre un minso 0,3% de la Segarra i un 3% de la Conca de Barberà. El Barcelonès, va reduir l’atur en un 1.6%.
Si es miren les taxes de reducció de l’atur, en el conjunt català la disminució ha estat del 10,5%. En part, aquesta baixada es deu, han explicat, a causa de la disminució de la població activa. En xifres rodones, el nombre de persones que s’han esborrat de les llistes dels serveis d’ocupació suma 60.280. A finals de 2015 n’hi havia 515.6698. A Pallars Sobirà i Conca de Barberà és on més ha disminuït la desocupació, un 23,5% en el primer cas i un 19,5% en el segon. Per contra, a la Segarra la reducció ha estat del 2,8%. Si tornem a mirar el Barcelonès, se situa sobre la mitjana catalana, amb una baixada del 10,1%.
El tercer gran paràmetre, la contractació mostra millores en totes les comarques. En el conjunt català es va incrementar un 14,1% és a dir 40.217 persones. La millora es produeix a totes les comarques, tret de Priorat i Pallars Sobirà, on la caiguda és del 2,3% en el primer cas i del 16% en el segon. Al Solsonès és on més va créixer la contractació respecte a l’any anterior, un 60%.
A tall de conclusió Tant Pascual, com Garcia, ha indicat que “l’economia catalana ha recuperat el 2015 el seu dinamisme, però ha deixat sense resoldre la crisi laboral i social”.
Si es mira en el territori, la franja costanera és la que mostra una més alta incidència de l’atur. En concret, el Baix Penedès és la comarca que encapçala la incidència de l’atur a Catalunya. L’explicació a aquest fenomen, que es repeteix d’any en any, està en el fet que “aquesta comarca va concentrar els efectes més negatius de la bombolla immobiliària”, ha explicat Romina Garcia.
Qualitat de la feina
L’anàlisi sobre la creació d’ocupació mostra que el nombre de les persones que treballen amb contracte temporal creix a costa de la disminució dels que tenen contracte indefinit. Concretament, hi ha 69.920 persones més amb contracte temporal, un 15.5% d’increment i 37.992 persones menys amb contracte indefinit, amb una disminució de l’1,8%.
L’any 2015 va augmentar la població ocupada que treballa a temps complet, un 2,1% més i 54.923, mentre que es redueix la població que treballa a temps parcial, -0,8% i 3.600 persones. Tanmateix, diu l’estudi, la taxa de precarietat continua sent molt elevada a Catalunya, un 14,4%.
A tots els sectors d’activitat ha augmentat l’ocupació, tret de la construcció que ha caigut un 6,9% equivalent a 13.2932 llocs de treball.
Pel que fa al tipus d’ocupació que s’ha generat, aquesta ha estat generalment masculina, per a persones d’edats entre 30 i 44 anys, amb estudis superiors, que abans estaven a l’atur amb un any o més en cerca de feina.
Les característiques de les noves ocupacions mostren que són majoritàriament del sector serveis, no requereixen un nivell de qualificació alt, són a jornada completa, amb contracte temporal i provenen del sector privat.
Menció a banda té el fet que el 42,6% dels aturats fa més de dos anys que cerquen feina. Això indica que es cronifica la situació de les persones que porten més temps en demanda d’ocupació. La situació fa que hi hagi a Catalunya més de 110.500 llars on no hi ha cap ingrés. Per afrontar aquest aspecte, Pascual reivindica la Renda Mínima Generalitzada que aporti a tothom uns ingressos mínims que siguin compatibles amb els que aporti l’estat en aquest camp.
També han reclamat la portaveu de CCOO la posada en marxa de plans d’ocupació específics dirigits a joves i aturats de llarga durada, que tinguin en compte la perspectiva de gènere.