El 19,22% de les persones edat laboral ateses per Càritas a Catalunya tenen feina, tot i que precària. El 80% restant són aturats, segons la memòria anual de l’entitat corresponent a 2017. A més, una de cada tres famílies i persones soles ateses no compten amb un habitatge digne.
L’entitat diocesana va atendre l’any passat 321.287 persones, un 11% menys que l’any 2016. No obstant això, les persones que han requerit l’ajut de Càritas tenien unes necessitats més intenses.
A la presentació de la memòria hi han participat Joan Josep Omella, arquebisbe de la conferència episcopal tarraconense. Francesc Roig, president de Càritas Catalunya, Anna Roig, de la comissió de comunicació i Raquel Carrión, representant de la Comissió d’Acció Social de Càritas Catalunya.
Anna Roig ha afirmat que «el creixement d’aquests anys no garanteix la traducció de les xifres macroeconòmiques en un benestar suficient per a la gent de base». La mateixa responsable ha explicat que «tenir una feina no garanteix unes condicions de vida dignes (un 12% de treballadors catalans – segons les darreres estadístiques – són pobres).
Roig ha fet esment a un estudi de la fundació FOESA que relaciona el nivell econòmic amb altres indicadors socials. Segons l’avenç el 48% de la població espanyola fruit de la seva situació laboral i social es pot considerar que està socialment integrada, mentre que el 52% restant, amb diverses gradacions formaria part de la població amb problemes d’integració. D’aquest percentatge, el 33% seria una desintegració llei i un 18% greu.
Ascensor social que no para
«L’ascensor social no té parada a les plantes baixes» ha manifestat l’Anna Roig, com a resum de la seva percepció.
Les llars són elements a partir dels quals Càritas opera. De fet, l’habitatge és ara el principal problema que afecta els més necessitats. De les famílies i persones soles ateses, el 33,7% no tenen un habitatge digne. Mecanismes com el lloguer d’habitatges o relloguer de cambres a les quals viu una família, de vegades compartida amb altres unitats familiars. La greu situació del mercat de lloguer a Catalunya fa que, pel cap baix, es pagui una habitació rellogada amb 400 o 500 euros mensuals, segons Raquel Carrión.
Com en altres anys els responsables de Càritas han fet crides a evitar que la pobresa es cronifiqui, perquè s’ha constatat que aquesta situació s’hereta.
El 44% de les persones ateses han nascut a l’Estat espanyol o a la resta d’Europa, el 18,5% procedeixen d’Amèrica del Sud i Central; el 31,9% a l’Àfrica, l’1,9% a l’Àsia i el 3,4% a la resta del món. De fet, aquest últim any s’ha notat que hi ha persones que demanen ajuda a Càritas no tant fruit de necessitats econòmiques sinó que vénen fugint de la violència de llurs països.
Reforma laboral favorable als treballadors
Els responsables de Càritas de Catalunya no només plantegen les situacions negatives sinó que apunten alternatives. Així Anna Roig ha reclamat a les forces polítiques, «una nova reforma laboral que tingui en compte les necessitats de les persones treballadores». En aquest sentit va posar sobre la taula una dada, des del 2014 fins ara el 90% dels contractes laborals que se signen són temporals.