Les declaracions del ministre de Justícia, Ricardo Català, que dimecres passat va manifestar el desig d’obrir un debat sobre si és necessari sancionar els mitjans de comunicació quan publiquin informacions sobre investigacions judicials en curs han provocat dures respostes dels professionals del periodisme i també d’organitzacions sindicals.
El Sindicat de Periodistes de Catalunya, es remet a les declaracions fetes al digital Voxpapuli pel secretari general de la Federació de Sindicats de Periodistes, Agustín Yanel, que ha recordat que un dels pilars d’un sistema democràtic és la llibertat d’informació, la qual serveix per «controlar el poder» i denunciar les accions que realitza al marge de la llei. «Si això es restringeix, s’atemptarà directament contra la llibertat i contra el propi sistema», manifesten.
Al seu torn, el sector de mitjans de comunicació de CCOO de Catalunya ha emès també un comunicat contundent en què mostra:
«1.- El rebuig més ferm d’aquesta mesura, que representaria una greu lesió de la llibertat de premsa i expressió i del dret a la informació, principis bàsics d’una societat democràtica.
2.- Pensar que aquestes mesures poden millorar el debat polític és tenir un ideari inspirat en la tradició feixista i autoritària que a l’Estat espanyol no fa encara 50 anys imperava al Govern. Les sancions i les imposicions a no publicar notícies -ni que siguin de l’àmbit judicial- recorden la vella Llei de premsa i impremta de Manuel Fraga Iribarne (1966), del tot inadmissible.
3.- És inquietant que un ministre del Govern, que ha de garantir amb la seva actuació el compliment estricte dels drets constitucionals (i dels drets humans) pensi en aquest tipus de “solucions” que enllacen amb la proposta del seu predecessor de reformar la Llei d’Enjudiciament Criminal en aquesta línia i amb la vigent Llei d’Interior coneguda com a llei mordassa. Tot i que el ministre ha corregit les seves manifestacions, el fet de fer-les és ja de per si preocupant».