La direcció de l’empresa Alstom manteniment, pretén que els treballadors de la branca de manteniment, que actualment negocien el conveni, recuperin les baixes laborals fruit, per exemple, d’incapacitats temporals o bé de permisos perfectament reglats per tenir cura de familiars. Els representants sindicals a la mesa de negociació consideren que aquesta proposta és il·legal, i s’hi oposen.
El plantejament ha estat fet en el transcurs de les negociacions per a la renovació del conveni d’Alsthom manteniment. En opinió d’Àlex Guevara, representant de CCOO en la taula negociadora, «no pot ser que en un assumpte com les incapacitats temporals, que es paguen amb les cotitzacions que fem tots a la Seguretat Social es vulgui, a més, fer negoci». En aquest sentit, afirma que quan una persona no va a treballar perquè ha tingut un accident o una malaltia laboral l’empresa recupera la part que correspon del salari que finalment cobra el treballador, bé de la Seguretat Social o de la Mútua. Per tant, no tindria sentit que a més, volgués que el treballador recuperés aquest temps treballant sense cobrar.
La proposta, feta durant la negociació no l’han fet arribar als delegats sindicals en cap document oficial: «quan ens donen un paper tenen molta cura en què no vagi firmat», afirma Guevara.
A més d’aquest canvi, l’empresa pretén augmentar en 30 hores la jornada anual, eliminar plusos i altres millores que s’havien aconseguit abans. A més, «fruit de la reforma laboral, ara és possible que si no hi ha acord en un determinat temps, s’apliqui el conveni de referència al territori» afirma Guevara. Això es tradueix actualment en el fet que els treballadors de la mateixa empresa que operen a Toledo i a Barcelona tinguin uns salaris que varien entre una ciutat i l’altra en 250 euros mensuals. A aquesta situació se sumen els canvis en els incentius aplicats que suposen també en la pràctica reduccions de salaris.
Els treballadors van fer diverses jornades de vaga a principi de mes. Ara estan en procés de debat sobre si realitzen més protestes. En tot cas, en tractar-se d’una empresa que treballa a diverses parts de l’Estat espanyol, abans de convocar cap nova protesta s’ha de fer una reunió de mediació Servicio Interconfederal de Mediación y Arbitraje (SIMA), on hi ha presència de treballadors, administració i patronal.
Alstom té uns 600 treballadors, dels quals uns 150 formen part de la delegació catalana. Altres centres són els de Madrid i Toledo. la societat, de matriu anglo-francesa, després de la seva adquisició per Siemens és ara la segona empresa del món en l’àmbit ferroviari, després de la xinesa CRRC.
Els centres de treball d’Alstom manteniment de la demarcació de Barcelona, tenen com a principals clients a Metro, Tram i Renfe.