La campanya per a la recollida de la fruita dolça a les comarques de Lleida atrau moltes persones sense feina d’arreu d’Espanya. El fet que la feina es faci al camp ha facilitat alguns cops que no es compleixi el conveni del camp. Per aturar això, els sindicats posen en marxa mecanismes per denunciar les transgressions a inspecció de treball.
La Federació d’Indústria, Construcció i Agro (FICA) de la UGT de Catalunya va presentar la setmana que acaba el 23 de juny quatre denúncies a inspecció de treball.
La primera afecta l’empresa Pascual Martínez Sánchez al poble de La Granja d’Escarp, perquè les quantitats que cobren els treballadors no es corresponen amb les hores realitzades, que treballen una jornada superior a l’ordinària i no els paguen les hores extres. L’empresa, segons la denúncia, no cotitza tots els dies treballats. A més els temporers denuncien que l’empresari els maltracta i que els allotja en un magatzem juntament amb el tractor i productes tòxics per sulfatar.
Una segona denúncia afecta l’empresa Frutas Belana de Lleida. Segons aquesta actuació, els temporers treballen una jornada superior a l’ordinària i no se’ls paguen les hores extres ni festius, no cotitzen tots els dies que treballen i l’empresari no els facilita allotjament, tot incomplint el Conveni Agropecuari de Catalunya.
El 21 de juny passat es va presentar també una denúncia, contra la Cooperativa Sant Domènec de La Portella per incompliment dels temps de descans entre jornades, per obligar els treballadors a ampliar jornada i per no pagar el plus de nocturnitat ni el de festius.
En quart lloc, el 16 de juny passat es va sol·licitar a la Inspecció de Treball la seva actuació davant la situació de moltes empreses del Baix Segre, que no disposen d’allotjaments per als temporers -com recull el Conveni Agropecuari de Catalunya- o les condicions d’aquests són imfrahumanes diu el sindicat.
UGT assegura que hi ha empresaris que paguen als seus treballadors per sota del que marca el conveni, 6,18 euros l’hora. UGT afirma que hi ha empreses que paguen als temporers 5 euros/hora, i a més a més els descompten el 50% del que l’empresa paga per ells a la Seguretat Social.
En altres casos es paga als jornalers a tant el quilo recollit i, de pas, els obliguen aportar les eines de treball que, afirma UGT, que molt sovint els ven el capatàs.
Una altra irregularitat denunciada és que quan hi ha malt temps i es fa malbé la collita, no els hi paguen el 25% de la jornada, tal com marca el conveni.
CCOO també ha mostrat la seva preocupació per les condicions laborals que afecten aproximadament uns 8.000 temporers de la fruita cada estiu a Lleida. Així ho van reclamar el 13 de juny passat davant la comissió provincial de fluxos migratoris de Lleida. En aquella reunió es va mostrar la preocupació del sindicat davant les denúncies per l’incompliment del conveni i el mal estat dels allotjaments dels treballadors del camp.
A principis de juny es va produir a Seròs i també a la Granja d’Escarp, al Segrià, una protesta de temporers que precisament denunciaven que els empresaris del camp els pagaven menys del que marca el conveni i que a canvi els feien treballar moltes més hores del que marca l’acord. Els treballadors del camp van assegurar en declaracions a la televisió, treballar entre 9 i 10 hores al dia, 7 dies a la setmana per uns salaris que no arribaven als 300 euros al mes.