Un total de 760 treballadors de l’antiga Caixa Penedès, actualment Banco Mare Nostrum, han presentat una denúncia col·lectiva en la qual reclamen que el seu pla de pensions i previsió social s’ha vist reduït fraudulentament en 8,7 milions, segons informa el col·lectiu d’advocats Ronda, que duu la defensa jurídica d’aquests operaris.
La disminució dels fons del pla de pensions afecta un grup de 2.200 operaris, però només han denunciat els esmentats 760. L’equip jurídic afirma que en una sentència prèvia de l’Audiència Nacional s’inicia que els 8,7 milions esmentats van ser apropiats indegudament pel grup d’exdirectius de l’entitat condemnats l’any 2014 per haver desviat fons de Caixa Penedès i subscriure pòlisses d’assegurances i plans de pensions en benefici propi.
El cas té els seus orígens l’any 2000, quan la direcció de Caixa Penedès va assolir un acord amb els representants de la plantilla per tal de formalitzar l’externalització de l’anomenat Fons Intern del Sistema de Previsió Social i transformar-ho en un Pla de Pensions gestionat per una companyia asseguradora. L’argument esgrimit per la direcció de Caixa Penedès va ser dotar el fons d’una més gran seguretat jurídica. El fons estava pensat per complementar la jubilació dels treballadors i altres contingències com mort o invalideses. Segons Ronda es va aconseguir el pas del fons intern al pla de pensions externalitzat després que s’afirmés que amb l’acord, les aportacions que feia l’empresa passaven a ser una obligació contractual.
Els treballadors que han presentat la denúncia afirmen que en el moment de l’externalització i traspàs dels diners procedents del Fons Intern del Sistema de Previsió Social al nou Pla de Pensions, no es va traspassar la totalitat de la quantitat destinada a aquests fons, sinó que es van sostreure 8.7 milions d’euros. Així ho considera provat, afirma Ronda, la sentència de l’Audiència Nacional que l’any 2014 va condemnar un grup de directius de Caixa Penedès per administració deslleial i haver-se apropiat de fons interns de l’entitat per subscriure assegurances i plans privats de pensions per un valor total de 31 milions d’euros. La denúncia considera, per tant, que els condemnats no només van defraudar la mateixa entitat, sinó que també es van apropiar d’uns diners que pertanyien al conjunt de la plantilla i que formaven part dels seus drets com a empleats de l’antiga Caixa Penedès.
En la seva argumentació, els assessors del Col·lectiu Ronda rebutgen l’argument segons el qual el fet que l’acord comptés amb el vistiplau dels representants dels treballadors fa impossible qualsevol reclamació posterior com la que ells impulsen atès que, atenent als fets provats per la sentència abans esmentada, només els directius condemnats coneixien amb exactitud la dotació del fons intern que nodria el pla de pensions. Així, els representants dels treballadors van donar la seva aprovació a unes xifres que no s’ajustaven a la realitat, essent objecte en tot cas del mateix engany que la sentència penal reconeix que va patir l’entitat. En realitat, el Fons intern estava dotat en més de 33 milions, dels quals només van passar al Pla externalitzat 19.562.409€, a banda de 5.9 milions que s’havien d’abonar de forma immediata al personal passiu, és a dir, en situació present de jubilació. La resta, 8.7 milions, va desaparèixer, per aparèixer després en forma de pòlisses d’assegurances a nom dels ex directius condemnats.
Amb la condemna penal, els 8,7 milions desviats s’han reintegrat al patrimoni de la successora de Caixa Penedès: Banc Mare Nostrum. La demanda pretén restablir els diners desviats del fons intern de pensions als seus veritables destinataris: els treballadors de Caixa Penedès.