Avui comencen les votacions a les eleccions del Consell Rector de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de Barcelona (IMPD). El Consell Rector és l’òrgan de govern de l’IMPD que aprova el seu pla general i programa d’actuació. El període de votació serà de l’1 al 16 de juny de manera virtual i del 17 al 19 de juny es permetrà votar presencialment.
Aquestes eleccions es realitzen cada 4 anys i el seu objectiu és renovar un òrgan de participació directa. El Consell Rector de l’IMPD està format per 20 membres, 10 representants de l’Ajuntament i 10 representants de les persones amb discapacitat. Aquests 10 representants es distribueixen per sectors de discapacitat de manera proporcional a la seva presència a la població: discapacitat física, trastorns de salut mental, discapacitat intel·lectual, auditiva i visual. Des de l’organització de les eleccions ressalten la importància de participar en aquests espais i eleccions perquè no s’entén construir una ciutat diversa sense tenir en compte aquesta diversitat.
Joan Ramon Riera, regidor d’Infància, Joventut i Persones Grans a l’Ajuntament de Barcelona i també president de l’IMPD, valorava en una entrevista que “no té sentit que fem grans reformes de l’espai urbà si no integren l’accessibilitat universal”. Ara, la lectura compartida de la ciutat de Barcelona és que l’urbanisme s’està regenerant. La pandèmia també ha ajudat a avançar en aquesta reconstrucció, però ja abans d’això, el projecte de les superilles o la lectura de com han de ser els transports públics estaven a l’ordre del dia del consistori. Es fa evident així que Barcelona és una ciutat diversa i per les seves característiques cal treballar eixos com l’accessibilitat. Donat que a Barcelona hi ha més de 152.000 persones amb discapacitat i el Consell Rector és el primer òrgan de l’Ajuntament on els ciutadans poden incidir directament en la presa de decisions polítiques, des de l’IMPD diuen que és necessari que el col·lectiu voti i faci arribar les seves propostes i demandes. Més enllà de l’accessibilitat universal, també millores per l’autonomia personal o plans per treballar la inclusió laboral són algunes de les línies mestres que l’IMPD té en compte.
Rosa Rodríguez ha participat d’un dels projectes que ha desenvolupat l’IMPD i defensa la importància de l’organisme i de formar part d’aquestes votacions: “s’està decidint des de la perspectiva o la visió de les persones que pateixen aquestes discapacitats i això s’hauria d’incentivar”. Rodríguez ha passat per l’IMPD contractada dins el projecte Diversem. Una de les tasques que realitzen des de l’IMPD és l’assessoria i acompanyament en matèria laboral. Més enllà d’això, el propi Ajuntament ha creat ocupació específica en diverses ocasions. Una d’elles va ser a principis d’octubre del 2020 en el marc del Pla d’ocupació Diversem per revisar l’accessibilitat de les àrees de joc infantil de la ciutat de Barcelona. Entre altres requisits, calia disposar del reconeixement del grau de discapacitat, o incapacitació permanent o bé de reconeixement mèdic d’un trastorn de salut mental per accedir a la plaça.
El Pla Diversem era el segon Pla d’Ocupació per a persones amb discapacitat que posa en marxa l’IMPD en els últims tres anys, sumant un total de 85 persones contractades.
La voluntat de la convocatòria de 50 places per a persones treballadores amb discapacitat o algun trastorn de salut mental buscava incorporar dades al Pla d’Accessibilitat Universal de Barcelona. La seva recollida permetria promoure la inserció laboral de les persones amb discapacitat. Les 50 persones seleccionades s’anirien incorporant de manera esglaonada amb contractes de 6 mesos, a excepció del personal tècnic que coordinava els projectes i va ser contractat per 7 mesos. Rodríguez valora molt positivament el seu pas per aquest projecte. “El tema dels parcs infantils es troba dins un projecte molt ambiciós que vol donar cabuda a tots els ciutadans vers el tràfic i altres conflictes a la ciutat”, explica Rodríguez. Que afegeix que s’està renovant tota la part de parc i jardins de la ciutat per fer-la més accessible a tot tipus de discapacitat i també per les persones grans. Agraeix que es pensi el lleure i l’esport des d’una perspectiva d’accessibilitat universal.
Apunta també que l’IMPD treballa en altres eixos i ressalta expressament la feina feta en el desenvolupament de les aplicacions per a les persones invidents dins el transport públic de Barcelona. També sobre salut mental: “s’està treballant per fer visible aquesta qüestió que és una cosa molt abandonada i estem trobant moltes mancances en molts aspectes, però en aquest en concret hi ha molt poc suport de part de les empreses i de la societat que no entén aquest tipus de discapacitat”. Així, i per canviar aquestes situacions, anima a tothom a participar de les eleccions.