Informació publicada a Diari de la Sanitat
Des de l’inici de la crisi sanitària que ha comportat el COVID-19 professionals de diferents sectors del món de la salut a través de les diferents formes jurídiques que els representen han manifestat com a por principal no poder aturar la transmissió del virus i que el sistema sanitari es veiés superat. Les denuncies assenyalaven veure’s superats per no poder assumir els casos d’infectats, superats per no poder respondre amb recursos materials o físics pel que fa als espais o superats per quedar-se sense personal suficient.
Amb el confinament va arribar la cita de les 20 h i els aplaudiments que dia rere dia es repeteixen. En alguns veïnats s’improvisen cançons. Aquest gest ha estat motiu d’alegria entre els professionals i totes aquelles persones dedicades al món sanitari. No obstant això, són moltes les persones que a través de xarxes expressaven que les felicitacions enorgulleixen però no salven vides, que estan molt bé els aplaudiments però que el què fa falta són recursos. Un discurs que es repeteix des de l’època de les retallades més dràstiques, retallades de les quals el sector no se n’ha sortit, com bé recordaven durant la vaga que es va convocar durant una setmana el novembre del 2018 contra la precarietat laboral i professional del sector. Una precarietat que es tradueix en càrrega i qualitat assistencial i en l’estat de les condicions laborals i retributives, Aquestes condicions, denuncien els professionals sanitaris avui, són les que ara han posat en perill la seva integritat.
Ahir, l’actualització de dades, situava en 5.400 els sanitaris contagiats arreu de l’estat espanyol. Un increment molt ràpid, ja que de dilluns a dimarts la xifra va incrementar en 1.490 casos nous. Mentre que l’increment de diumenge a dilluns va ser del 13%, la pujada de casos entre dilluns i dimarts va arribar a suposar un 38% més de casos. Un augment que representa més del doble de contagis que el dia anterior.
Durant la compareixença de Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministerio de Sanidad, aquest va explicar que les xifres de casos confirmats són desiguals entre comunitats autònomes però també entre hospitals.
Aquesta dada a Catalunya era de 1346 els professionals sanitaris diagnosticats amb positiu de coronavirus. I, del total, 140 concretament són professionals de l’Hospital d’Igualada.
Les dades, tan impactants i preocupants alhora, porten a qüestionar les condicions de treball dels professionals sanitaris. Després que sindicats, associacions, societats científiques i un gran nombre de professionals a través de totes les vies al seu abast denunciessin no disposar del material necessari, Simón reconeixia també en roda de premsa que “hi ha hagut moments puntuals en els quals l’accés al material de protecció ha estat difícil”.
El sindicat Metges de Catalunya exigeix aturar “la sagnia de contagis”
En conèixer aquestes dades, Metges de Catalunya exigia a les autoritats mesures urgents per aturar “la sagnia de contagis de professionals sanitaris”. El sindicat considerava “inadmissible i extremadament perillós” que, segons les dades aportades aquest dimarts pel Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, el col·lectiu de professionals de la salut acumuli un total de 5.400 persones contagiades pel coronavirus. Una xifra que a més, del total de contagiats, representa el 14% del total d’afectats en el conjunt de l’Estat i que, a més, afirmaven, supera percentualment a països amb molts més contagis, com la Xina i Itàlia. A Catalunya, el percentatge representa el 17% del total de la població infectada.
En la seva demanda, el sindicat Metges de Catalunya deien estar convençuts que el nombre real de professionals contagiats és superior, tal com demostren algunes dades territorials. En aquest sentit, el sindicat denúncia que en províncies com Girona el 37% dels infectats correspon a sanitaris, segons les dades oficials d’aquest dilluns.
Així, tal com va reconèixer també Simón, Metges de Catalunya vincula l’elevada quantitat de treballadors infectats de COVID-19 amb el desproveïment d’equips de protecció individual (EPI) que pateixen tant els centres hospitalaris com els centres d’atenció primària i sociosanitaris. “La manca d’EPI, que diuen que han d’arribar i no arriben, provoca que els facultatius hagin de prestar assistència amb molta menys seguretat de la que haurien”, assegura el sindicat que reitera que la protecció dels professionals és indispensable per posar fi a la pandèmia.
A banda d’aquest sindicat, sobre l’increment de casos constant i la falta de material s’han exclamat diverses plataformes. Per exemple, des de Marea Blanca de Catalunya explicaven en un comunicat que actualment a Catalunya s’estan tancant CAPs perquè existeixen sanitaris contagiats, com a Sabadell, el CAP Concòrdia, el CAP Gràcia i el Consultori de Poble Nou (també de Sabadell), o a Barcelona el CAP La Sagrera. Al CAP Sant Andreu de Barcelona van enviar a casa a la majoria de professionals i avisaven que això mateix està ocorrent a moltíssims altres centres com per exemple al Baix Vallés.
Marea Blanca de Catalunya també assenyala que “la falta de material de protecció i de recursos humans a causa de les baixes i els aïllaments pel contagi”, implica que “no s’està donant resposta ni tècnica ni política a fi de millorar aquesta situació”.
Els Col·legis, preocupats per la seguretat dels seus professionals
Més enllà dels professionals sindicats o organitzats en plataformes transversals, també els Col·legis oficials han demostrat la seva preocupació. El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) alerta de la falta de material d’equips de protecció individual (EPI) que estan patint molts centres. Això està fent que moltes vegades s’estiguin atenent pacients amb mitjans que no són adients, cosa que implica un risc per a la salut dels professionals i la de les persones que atenen. Des del COIB remarquen a més que resulta especialment preocupant la manca de dotació d’EPI en centres de fora de l’àrea metropolitana i institucions d’atenció geriàtrica i sociosanitària.
Els centres sanitaris tenen l’obligació de seguir els protocols establerts per l’autoritat competent en matèria sanitària. Els seus serveis de prevenció de riscos laborals estan obligats a garantir la seguretat dels professionals i han de vetllar pel compliment dels protocols.
La presidenta del COIB, Paola Galbany, es mostrava “molt preocupada per la salut de les nostres infermeres i infermers i de la resta de professionals assistencials, que estan fent front a aquesta situació tan excepcional amb mitjans de protecció que sovint no són els més adequats”.
Entenent la situació i per intentar pal·liar-la, des del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona han volgut donar resposta als professionals, empreses, entitats i ciutadans que ofereixen material sanitari, equipament de protecció i altre tipus de donacions per ajudar els centres sanitaris, sociosanitaris i residències a fer front a la crisi sanitària causada per la pandèmia de COVID-19.
Així, han obert una campanya de donacions.