Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Unes 150 persones s’han concentrat durant el matí del 8 de març davant la seu de Comissions Obreres de Catalunya per commemorar el dia de la dona treballadora. En aquell lloc s’ha realitzat un tall de circulació a la Via Laietana i s’ha llegit el manifest que commemora el 8 de març.
A Girona la protesta ha tingut un caire més directament reivindicatiu: treballadores i treballadors d’empreses de neteja s’han concentrat amb els seus estris de treball per reclamar millors condicions de feina i respecte als drets de les dones.

Tot i que la celebració del 8 de març està assumida de forma generalitzada, els orígens tenen a veure amb reivindicacions laborals. Hi ha diverses hipòtesis al voltant d’elles. Una té a veure amb una manifestació que es va produir a Nova York el 8 de març de 1875 quan diversos milers de dones van sortir al carrer a protestar contra les seves condicions laborals infernals que patien. També es vincula la data amb una vaga a la fàbrica Triangle Shirtwaist Company, de Nova York, i a la fàbrica Cotton, de la mateixa ciutat, que van acabar tràgicament. El fet es va produir, però, el 25 de març de 1911 quan es va produir un incendi. A les dues factories treballaven més de 500 dones, la majoria molt joves i d’origen immigrant. El resultat de l’incendi van ser 125 treballadores i 23 homes morts. Moltes d’aquelles dones havien mantingut un any enrere una important vaga a la ciutat.
Diverses organitzacions obreres i socialistes van concentrar al mes de març la celebració de mobilitzacions en favor de les dones. Però, no va ser fins al 1975 quan l’ONU va institucionalitzar el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona. Amb un objectiu, que avui dia segueix vigent: lluitar en pro de la igualtat, la justícia, la pau i el desenvolupament.