Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Desenes de treballadors i treballadores s’han concentrat, dimecres, 11 de desembre, davant la seu de la multinacional tèxtil H & M al Portal de l’Àngel de Barcelona per protestar contra l’acomiadament de cinc treballadores de la marca a les quals s’ha aplicat la decisió de Tribunal Constitucional (TC) sobre l’acomiadament per baixes, que permet l’acomiadament objectiu dels treballadors per baixes intermitents, encara que aquestes siguin justificades.
Els concentrats han alertat que H & M les ha acomiadat “per haver emmalaltit” emparant-se en la sentència de TC, tot i que les seves baixes estaven justificades, i han exigit a la cadena de roba la seva readmissió.
Les cinc treballadores acomiadades per H & M treballaven en botigues de l’àrea metropolitana de Barcelona i de Girona –una d’elles a la del Portal de l’Àngel–, i tres tenien reducció de jornada per tenir cura dels seus fills, segons fonts sindicals.
Baixa per tenir cura dels fills ingressats
En concret, una de les afectades per la mesura empresarial ha explicat que les baixes per les quals l’han acomiadat corresponien a un parell de dies que els seus fills havien estat ingressats a l’hospital o malalts a casa, i per uns dies en què ella mateixa es va posar malalta: “Tot estava justificat”, ha declarat.
El màxim dirigent de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha volgut participar en la concentració del Portal de l’Àngel. Els sindicats confederals donen una gran importància a l’impacte que la resolució del Constitucional pot tenir en les relacions laborals.
Javier Pacheco, ha exigit a Govern d’Espanya en funcions que modifiqui urgent i immediatament el polèmic article: “Ho podrien fer ja, només és voluntat política”, ha dit. “És la crueltat de l’actitud empresarial: acomiadar gent tot i que estigui malalta”, ha valorat Pacheco i ha criticat que s’anteposin els interessos econòmics a el dret fonamental a la salut dels treballadors.
Pacheco ha assenyalat que el sindicat es seguirà mobilitzant com ha fet dimecres, 11 de desembre, i també actuarà judicialment: aniran a el Tribunal de Justícia de Drets Humans de la Unió Europea (UE) per canviar la doctrina de TC.
Per la seva banda, Ramon González, secretari d’Acció Sindical de CCOO de Serveis de Catalunya, ha explicat que la comunicació de l’empresa a les treballadores acomiadades s’ha produït precisament a partir conèixer-se la resolució del Tribunal Constitucional. En aquest sentit ha recordat que l’article 56b de l’Estatut dels Treballadors el va canviar l’executiu central l’any 2012 amb la reforma laboral i que no s’havia aplicat amb la contundència que s’ha fet a partir de la darrera sentència de l’Alt Tribunal espanyol.
Acomiadades sense avís previ
“Hem de dir que en cap cas es va produir un avís a les treballadores que l’empresa ha acomiadat”, assegura González. Un cop s’ha conegut l’acomiadament, el comitè d’empresa de la multinacional H&M s’ha reunit dos cops amb la direcció de la sucursal espanyola de la la multinacional. L’exigència sindical ha estat, per una banda, la readmissió de les treballadores i de l’altra aconseguir un acord pel qual la companyia renuncii a la via dels acomiadaments per reduir el que considera com a absentisme.En cap de les reunions s’ha avançat, afirma González.
Des del sindicat s’afirma que les relacions laborals entre H&M i els seus representants laborals ha tingut moments de tibantor i moments d’acord. “Fruit de les mobilitzacions i les negociacions vam evitar el tancament de la botiga de Terrassa i també canviar horaris que eren negatius per al personal”, diu el responsable de CCOO.
H&M és una multinacional del sector de la moda que té a Barcelona les seves oficines per al conjunt de l’Estat espanyol. Als sindicats els ha arribat que la direcció de la societat valora els efectes que les protestes tenen sobre el prestigi de la marca. Precisament en aquest sentit hi ha la voluntat de no deixar passar actituds com la que ha suposat els cinc acomiadaments. No es vol que les relacions laborals quedin marcades per la política de la por que els sindicats creuen que hi ha darrere dels ‘acomiadaments per posar-se malalts’.