Els treballadors de Solvay a Martorell s’han concentrat aquest dijous per cridar l’atenció en relació amb el risc que corren uns 500 llocs de treball de la firma. L’acció pretén frenar una mesura que deixaria la companyia fora del grup que li permet formar part de les grans consumidores d’electricitat. Sortir d’aquest apartat suposaria també perdre els grans descomptes que anualment atorga el ministeri d’Indústria en subhasta. Per participar-hi les companyies han de superar uns controls que realitza Red Eléctrica Española (REE). En aquest sentit, a Solvay s’haurien detectat incompliments que podrien deixar-la fora del contracte que permet gaudir de preus baixos de l’energia. I això, en cas de succeir posaria en perill la continuïtat de la societat, segons fonts de la UGT.
A la concentració, empresa, treballadors,ajuntament i han assegurat que aquests incompliments “són imputables a tercers” i és per això que reclamen al Ministeri que reconsideri la seva decisió abans de dilluns, quan s’adjudiquen els contractes elèctrics als grans consumidors l’any vinent. Al juliol passat l’empresa va rebre dues sancions per l’incompliment de l’Ordre de reducció de potència que, realment, no és responsabilitat d‘Inovyn, del grup Solvay, sinó de l’empresa que gestiona la cogeneració i subministra vapor (Cofely). Igualment, tan Cofely com Inovyn no han lliurat més de la potència compromesa, així doncs, no hauria d’existir infracció i danys al sistema, afirmen a UGT.
Els operaris senten perillar “molt seriosament” els llocs de treball, ja que “l’exclusió per part del Ministeri d’Indústria de l’actual contracte elèctric que permet seguir sent competitiva la companyia ens situa davant d’aquest perill real”. La planta de Martorell va obrir el 1972 i dóna feina avui a 500 treballadors i d’ells depenen uns altres 2.000 llocs de treball indirectes.
L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha donat suport als treballadors durant la concentració i ha assegurat que l’exclusió de la planta del contracte elèctric “perjudica greument la competitivitat de la planta en un sector molt globalitzat” i titlla la decisió de “totalment desproporcionada i exagerada”.
El president del comitè d’empresa, Jordi Calvo, de la UGT, explica que la situació és “molt delicada” perquè la resolució del Ministeri ha arribat en ple estiu: “Hem fet un recurs a ràpidament i tenim poc marge de maniobra”. Al seu torn, El secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, assegura que no permetran “una actitud que posi en qüestió l’activitat econòmica”.