Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

El consell d’administració de Metro de Barcelona es reuneix dimecres vinent a la Zona Franca de Barcelona amb dos assumptes sobre la taula: els efectes econòmics de la vaga i l’estratègia a seguir després que no s’acceptés per part dels treballadors la proposta d’arbitratge per trobar una solució al conflicte.
La part empresarial va intentar dimecres arribar a una entesa amb els treballadors per la via d’un arbitratge voluntari. Això suposa que ambdues parts, es comprometien a acceptar allò que l’autoritat mediadora decidís. L’ajuntament va acceptar immediatament la proposta. El conjunt de sindicats presents al comitè d’empresa ho van rebutjar, consideraven que no es podien sotmetre a l’esmentat procediment perquè la seva voluntat és arribar a acords mitjançant la negociació.
La comunicació segons la qual el comitè d’empresa rebutja l’arbitratge s’ha fet en una reunió de divendres al matí amb els responsables de mediació.
A la trobada els treballadors han aprofitat per tornar a explicar la posició del comitè de vaga respecte a la recuperació de feines externalitzades; els dos nous torns de treball d’AACs i la jubilació parcial.
Davant la falta d’acord, dilluns es farà una altra vaga. Consistirà en aturades en tres franges horàries. Entre les 7 i les 9 la primera, que tindrà uns serveis mínims del 40%. Entre les 16 i 18 també hi haurà 4 de cada 10 trens i entre les 20,30 i 22,30 els serveis mínims seran del 20%.
Forçar un nou arbitratge
Un cop fracassat el primer intent d’arbitratge, en diversos àmbits es parla que ara es podria intentar provocar un arbitratge forçós. Ara bé aquesta nova maniobra implicaria una justificació difícil perquè és una mesura que s’ha fet servir molt pocs cops a Espanya. En aquest sentit, la lectura de la normativa diu, per exemple, que només es pot aplicar un arbitratge obligatori si perilla l’economia nacional, cosa que a hores d’ara no es justifica.
Les vagues desgasten els resultats de TMB
Les vagues que des de fa mesos realitzen els treballadors de Metro de Barcelona ja desgasten l’economia de TMB. Segons un informe de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) les nou vagues realitzades aquest any han disminuït els ingressos en uns 900.000 euros.
Si es mesura en el tràfic de viatgers, un dilluns de vaga suposa 164.000 viatges menys que qualsevol altre dia laborable, una baixada del 5,5%. En concret, l’informe assenyala que cada dia d’aturades suposa una pèrdua de 235.000 viatgers al metro i de 13.000 a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Una part de la pèrdua es compensa amb major ús dels altres transports públics: els autobusos obtenen 66.500 usuaris més, als quals cal sumar un augment de 13.000 viatgers procedents de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que acudeixen a la ciutat amb autobusos consorciats. Al seu torn, Renfe incrementa 3.500 usuaris al dia i el Tram un miler.