El Ministeri de Treball, la patronal CEOE i els sindicats UGT i CCOO s’han reunit aquest matí per treballar el que serà la futura llei per regular el teletreball. L’esborrador que ha arribat a mans dels mitjans aquest migdia estableix que el treball a distància s’entendrà per regular quan en un període de referència de tres mesos, un mínim del 20% de la jornada, o el percentatge proporcional equivalent al tipus de contracte, sigui realitzada sota aquesta modalitat. Així, en el document diferencien també els termes treball a distància i teletreball.
Igualtat de tracte i no discriminació
“Les persones que desenvolupen treball a distància tindran els mateixos drets que haguessin ostentat si prestessin serveis al centre de treball de l’empresa, llevat aquells que siguin inherents a la realització de la prestació laboral en el mateix de manera presencial, i no podran sofrir perjudici en cap de les seves condicions laborals, incloent retribució, estabilitat en l’ocupació, temps de treball, formació i promoció professional.” En aquesta línia, l’article 3 tambñe apunta que les persones que desenvolupin treball a distància no podran patir perjudici ni modificació de les condicions pactades. A més, assenyalen com a obligació de l’empresa “evitar qualsevol discriminació, directa o indirecta, particularment per raó de sexe, de les persones treballadores que presten serveis a distància”. A més se’ls hi demana que també tinguin en compte durant la presa de decisions a aquestes persones i s’indica que elles també tenen els mateixos drets que les persones treballadores presencials en matèria de conciliació i corresponsabilitat.
Una altra idea que incorpora el document és que l’acord per treballar a distància passa per la voluntarietat: “La negativa de la persona treballadora a treballar a distància, la seva falta d’adaptació o la ineptitud no seran causes justificatives de l’extinció de la relació laboral ni de la modificació substancial de les condicions de treball”. De la mateixa manera, la modificació del percentatge de presencialitat només podrà realitzar-se si hi ha voluntarietat per ambdues parts.
Control empresarial
Tots els acords als que empresa i treballadors arribin s’hauran de deixar per escrit així com un inventari dels mitjans, equips i eines que exigeixen el desenvolupament del treball a distància concertat així com la seva vida útil o període màxim de renovació. Per escrit també haurà de quedar l’horari, el lloc de treball triat per la persona, el procediment a seguir en cas de dificultats tècniques i també els mitjans de control empresarial de l’activitat. Així, el text parla també de dret a l’horari flexible, dret al registre horari adequat i dret a la prevenció de riscos laborals.
Tot i el control empresarial, els treballadors a distància hauran de tenir garantits els drets a la intimitat i a la protecció de dades, el dret a la desconnexió digital.
En l’article 21, sota el títol ‘Facultats de control empresarial’, el text diu que l’empresa pot adoptar les mesures que consideri més oportunes de vigilància i control per verificar el compliment per la persona treballadora de les seves obligacions i deures laborals, guardant en la seva adopció i aplicació la consideració deguda a la seva dignitat i tenint en compte, si s’escau, la capacitat real dels treballadors amb discapacitat.
Formació i promoció professional en curs
Tot i treballar a distància, les persones que optin per aquesta modalitat hauran de poder tenir garantida la participació efectiva en accions formatives. A més, “les persones que treballen a distància tindran dret a la promoció professional, i l’empresa d’informar a aquestes, de manera expressa i per escrit, de les possibilitats d’ascens que es produeixin, tant si es tracta de llocs de desenvolupament presencial o a distància”
Abonament i compensació de despeses
“El desenvolupament de la feina a distància haurà de ser sufragat o compensat per l’empresa, i no pot suposar l’assumpció per part de la persona treballadora de despeses relacionades amb els equips, eines i mitjans vinculats al desenvolupament de la seva activitat laboral”. Així, el text diu que per mitjà de conveni col·lectiu o d’acord entre l’empresa i la representació legal de les persones treballadores es pot establir el mecanisme per a la determinació, i compensació o abonament d’aquestes despeses.
Drets col·lectius per tothom
El text també recull que totes les persones treballadores a distància tindran el dret a exercitar els seus drets de naturalesa col·lectiva amb el mateix contingut que la resta de persones del centre. Així, estipulen que caldrà assegurar que no hi ha obstacles per a la comunicació entre les persones treballadores a distància i els seus representants, així com amb la resta de persones treballadores.