Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

El programa Garantia Juvenil no compleix les expectatives d’aquest col·lectiu a Catalunya. L’any 2016 el 80% de les accions es van destinar a l’apartat d’orientació. Un 9,5% a formació i només un 1,05% a contractació, segons una nota feta pública pel Consell Nacional de la Joventut (CNJC) i les entitats sindicals Acció Jove – Joves de CCOO i Avalot – Joves de la UGT de Catalunya. Aquestes organitzacions van constatar en la reunió de dimarts de la Comissió de Polítiques de Joventut del Parlament de Catalunya que el programa Garantia Juvenil no ofereix millores clares en l’ocupabilitat dels i les joves.
Les organitzacions esmentades es lamenten que segons les darreres dades ofertes per la Comissió Europea, només 4 de cada 10 joves treballaven després d’haver-se apuntat a Garantia Juvenil.
Les afirmacions de les tres entitats juvenils es basen en les dades aportades pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), que reflecteixen que el 80% dels esforços s’han esmerçat a orientar els joves a la recerca de feina. Un 9,5% a formació i només un 1,05% a contractació estricta. Tanmateix, denuncien que “no hi ha registres unificats i transparents que permetin fer el seguiment dels itineraris seguits o de la inserció laboral” fruit de la participació els joves en el programa Garantia Juvenil.
Més de 43.000 joves hi han participat
Per la seva banda, el Departament de Treball Afers Socials i Famílies ha remès a un informe presentat el febrer passat per la consellera Dolors Bassa sobre Garantia Juvenil. Sense esmentar la data d’inici, afirma que “un total de 19.940 persones joves inscrites al programa europeu Garantia Juvenil ja estan treballant i donades d’alta a la Seguretat Social. Fins ara, 55.803 joves s’han inscrit a Catalunya a la Garantia Juvenil, dels que 43.259 han participat en alguna actuació del SOC”.
Del total d’inscrits, més de 19.000 joves han participat en accions tant individuals com grupals d’orientació per definir el seu objectiu professional i han rebut suport als seus processos de cerca de feina. Més de 5.700 joves, entre Programes Formació i Inserció del Departament d’Ensenyament i Noves Oportunitats, s’han beneficiat d’aquests programes adreçats a joves, pertanyents a col·lectius més vulnerables, que no han assolit l’Educació Secundària Obligatòria.
Un total de 9.265 joves han participat en aquest tipus de programes que els ha permès escollir formació professionalitzadora d’acord amb els seus interessos, assolint els coneixements teòrics i posant-los en pràctica en empreses, on fins i tot han pogut ser contractats entre altres accions, afirma Treball.
En l’apartat concret de la contractació el departament afirma que “més de 4.300 joves, majoritàriament formats, han pogut tenir la seva primera experiència laboral mitjançant plans d’Ocupació, el programa Fem Ocupació o el programa d’Experiència Professionals que faciliten una contractació laboral mínima de 6 mesos”.
Els joves beneficiaris de Garantia Juvenil, que han de ser menors de 30 anys inscrits al programa que compleixin els requisits, tenen el compromís de la Generalitat de rebre ofertes de formació, feina, pràctiques laborals o emprenedoria, en un termini de quatre mesos des que van acabar la formació o van començar el període d’atur. Per dotar aquest programa Catalunya compta amb 241 milions d’euros fins a l’any 2020, entre fons propis i del Fons Social Europeu.