Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El Ministeri de Treball i els sindicats signaven el passat 20 de desembre un acord per reduir la jornada laboral a les 37,5 hores, després de la negativa de la patronal. A més dels canvis en la jornada màxima a Espanya, el Govern també s’ha compromès a establir un registre horari més estricte i garantir la desconnexió digital dels treballadors.
Quan entra en vigor?
La principal novetat és que la jornada laboral màxima a Espanya passarà de les 40 a 37,5 hores setmanals de còmput anual i no podrà tenir efectes sobre el salari. La norma dona de termini als convenis fins el 31 de desembre de 2025 perquè s’adaptin a la nova jornada.
A més, tots aquells contractes a temps parcial que tinguin una duració de la jornada igual o superior a les 37,5 hores passaran a ser a temps complet. La resta de treballadors amb una jornada reduïda també veuran augmentat proporcionalment el salari, encara que continuin treballant les mateixes hores. Les feines que tinguin un jornades especials de treball, tenen 18 mesos per adaptar-se a la normativa.
La reforma encara té un llarg camí per recórrer. D’una banda, hi ha diferències entre el Ministeri d’Economia, que s’obre a aplicar la norma més enllà de 2025 per ajudar a les empreses a adaptar-se a la nova jornada, tot i que el la ministra de Treball Yolanda Díaz, aposta perquè s’aprovi amb la màxima celeritat. Perquè es faci efectiva també necessita l’aprovació d’un Congrés amb el dubte de si el PNB i Junts en donaran suport. Els set vots del partit de Puigdemont són claus en un moment en què el partit busca defensar els interessos de Foment del Treball. El president de la patronal catalana, Josep Sànchez Llibre, ja havia advertit als partits que en donessin suport que “no sabien la que se’ls vindrà a sobre”. Junts, tot i que no s’hi ha oposat frontalment, ha posat sobre la taula ajudes directes a pimes i una aplicació paulatina.
Novetats en el registre horari
L’acord signat amb els sindicats també contempla un registre horari que garanteixi “l’objectivitat, fiabilitat i accessibilitat”. El registre haurà de ser obligatòriament digital (fins ara es permetia que fos en paper). Els treballadors hauran de fitxar tant a l’entrada com a la sortida del centre de treball, registrar les interrupcions i identificar les hores extraordinàries.
A més, el registre haurà de ser accessible tant per als representants dels treballadors com per a la Inspecció de Treball i la Seguretat Social en qualsevol moment de manera remota. Les empreses també hauran de conservar els registres durant almenys quatre anys. En cas d’absència del registre o falsejament, es considerarà una infracció greu per cada persona treballadora afectada.
Desconnexió digital garantida per llei
Una altra de les reivindicacions sindicals que recull l’acord és el dret a la desconnexió digital. El text especifica que les empreses hauran de garantir que ningú es comuniqui ni sol·liciti cap prestació laboral als treballadors fora de l’horari laboral, temps durant el qual tenen dret a estar il·localitzables. Tot i això, les mesures per garantir el compliment d’aquest dret es definiran en la negociació col·lectiva, on es podran establir excepcions.
El Govern també contempla la creació d’una taula de diàleg social amb sindicats i la patronal per avaluar els resultats de la nova mesura i contemplar futures reduccions segons cada sector d’activitat.