Els sindicats majoritaris: CCOO i UGT de Catalunya han fet una lectura crítica de les dades de l’EPA del conjunt de 2017. Per a Comissions, un element destacable és que malgrat la teòrica creació d’ocupació.
Tot i que CCOO reconeix que en el quart trimestre de 2017, el nombre de persones assalariades amb contracte indefinit s’incrementa en 91.200 persones respecte a fa un any (4,4% més) i el nombre de persones amb contracte temporal ho fa en 16.700 persones assalariades (2,9% d’increment).
Però, el sindicat destaca també que El quart trimestre de 2017, el nombre de persones assalariades amb contracte indefinit, però, destaca també que la taxa de temporalitat es manté en un elevat 21,6% i les dones són les qui pateixen la temporalitat de manera més acusada.
Per la seva banda, el secretari general de CCOO, Javier Pacheco, a mig matí destacava com a elements clau el manteniment de la precarització. «Cal destacar que cada cop hi ha més temporalitat i precarietat», ha manifestat. En aquest sentit asseguren que «aquest model no és sostenible socialment», ha indicat. Contra aquesta situació, Pacheco aposta per aplicar polítiques com el Pacte Nacional per a la Indústria i modificacions legislatives i a través del reforçament de la negociació col·lectiva.
Reacció de Camil Ros
Per la seva banda, la UGT de Catalunya destaca en la seva valoració el fet que l’EPA mostra que «El 2017 finalitza amb 87.400 llars sense cap persona amb d’ingressos, 143.800 amb tots els seus actius en situació de desocupació i 247.200 amb tots els seus treballadors assalariats amb contractes temporals».
En un altre ordre de coses el sindicat de tradició socialista destaca que «Deu anys després de l’inici de la crisi, encara hi ha 227.500 persones més desocupades, 305.100 llocs de treball menys, 176.800 persones més en situació d’atur de llarga durada i 159.400 aturats més que no perceben prestacions».
Al seu torn, el secretari general de la UGT, Camil Ros explicava: «Des del 2012 hem perdut en aspectes com la recuperació de l’ocupació, salaris i qualitat del treball, això vol dir que hem retrocedit».
Seguint amb el seu raonament, el líder de la UGT afirma que «les dades de l’EPA demostren que s’ha produït una sortida de la crisi per a les empreses i els beneficis, però no per a la contractació ni per a l’ocupació». A més, les dades li fan pensar en què «mentre s’agreuja la precarietat i l’atur creix, per als treballadors no hi ha sortida a la crisi».