La Federació de Serveis a la ciutadania de CCOO ha dut a l’Oficina Antifrau un seguit d’actuacions de la direcció general de Patrimoni de la Generalitat vinculades amb la Ciutat dels Funcionaris, l’edifici de 58.000 metres quadrats que ha d’acollir les seus de les conselleries d’Economia i d’Empresa a partir del 2019. L’acció reclama que s’esbrini si en l’operació s’han produït irregularitats.
El sindicat assenyala l’exdirector General de Patrimoni de la Generalitat, Salvador Estapé com protagonista del cas. Estapé, juga un doble paper. Per una banda presideix Patrimoni i per l’altra, en funció del seu càrrec a la Generalitat és president de la societat Fira 2.000, l’empresa pública que gestiona l’ampliació de Fira de Barcelona.
Com a preàmbul, la Generalitat el juny de 2014 va convocar un concurs públic a través de la Direcció General de Patrimoni per arrendar un immoble on ubicar-hi dependències administratives. Aquest edifici hauria d’estar situat al districte de Sants Montjuïc, exclosa l’àrea portuària. El concurs indicava que el preu màxim del lloguer no havia de superar els 10 euros per metre quadrat. Finalment aquest concurs va quedar desert.
Al maig de 2015, Fira 2.000 va adjudicar a AXA Real Estate un dret de superfície d’un solar per a la construcció d’un edifici d’oficines a la Zona Franca de Barcelona.
Un mes més tard, la direcció general de Patrimoni convocava un concurs per llogar un immoble a on ubicar la Ciutat dels Funcionaris, una licitació on únicament es va presentar Zumaran Inversiones, una filial d’AXA. Això atemptaria, segons el sindicat, contra els principis de lliure concurrència, igualtat, objectivitat i no discriminació. El contracte es va formalitzar el 9 de setembre, dos dies abans de començar la campanya electoral de les darreres eleccions al Parlament.
CCOO afirma en el document lliurat a l’Oficina Antifrau: “No tenim cap dubte que la venda del dret de superfície per part de Fira 2.000, dirigida per Salvador Estapé i la posterior convocatòria d’un concurs públic per part de la direcció general del Patrimoni, que dirigeix la mateixa persona, formen part d’una acció preparada i coordinada per tal que AXA o alguna de les seves filials s’adjudiqui aquest concurs”.
La seqüència concreta dels fets és la següent: al concurs de Fira 2.000 només es presenta una empresa Zumaran. La convocatòria del concurs afecta el dret d’ús d’una parcel·la d’11.582 metres quadrats, que serien cedits per 99 anys. El preu de l’operació és de 15,52 milions en un cànon únic que es pagarà durant set anys.
Trenta dies més tard, el 10 de juny de 2015, la Direcció General de Patrimoni publica un concurs públic nou per l’arrendament d’un immoble on ubicar dependències administratives de la Generalitat. En les condicions del concurs es limita la situació de les dependències administratives a un espai més reduït del que es va fixar en la primera convocatòria, que cal recordar que va quedar deserta.
L’espai en aquesta segona convocatòria havia d’estar situat en una zona concreta de Sants-Montjuïc, concretament a la Zona Franca. En les condicions es diu que l’edifici que es busca pot estar en construcció o en projecte de construcció. Un element clau és que el preu del lloguer de la Generalitat era de 12,5 euros per metre quadrat, cosa que en plena crisi suposa un increment del 25% respecte al qual volia llogar un any abans. El termini per presentar ofertes va finalitzar el 13 de juliol de 2015.
A la denuncia, presentada per CCOO el mateix 15 de juliol s’afegeix que en reduir la zona, únicament AXA Real Estate compleix els requisits per guanyar el concurs, i que aquesta és l’única empresa que disposa d’un edifici lliure o en construcció destinat a oficines. La resta de terrenys està urbanitzada per a habitatges o són edificis d’oficines ocupats.
El trasllat d’uns 3.000 treballadors públics a la Ciutat dels Funcionaris és la segona fase del pla governamental de patrimoni endegat el 2011, que prèviament havia comportat la venta de patrimoni públic, incloses totes les seus de les conselleries. Mentre no es formalitzi el trasllat a la Zona Franca, la Generalitat ha subscrit contractes de lloguer perquè les oficines restin a les seus venudes.
La denuncia, assegura que l’any 2013 la Generalitat, en la persona del llavors Director General de Patrimoni, Salvador Estapé Triay, va firmar 13 contractes de compravenda d’oficines de la Generalitat. Les operacions les va tancar amb l’empresa d’assegurances AXA Real Estate per un preu de 172 milions. El contracte implica un lloguer per 20 anys dels mateixos edificis.
Uns mesos és tard, Salvador Estapé és nomenat el 28 de maig de 2014 president del Consell d’administració de l’empresa pública Fira 2000.
No va ser només CCOO qui va sospitar d’una operació concedida, l’11 de juny de 2015 el diari econòmic Expansión titulava: “El Govern inicia los trámites para que AXA le construya oficinas“. En l’article citant al sector immobiliari es diu que “al sector -immobiliari- la convocatòria es va veure com un vestit fet a mida per a AXA”.
El 13 de juliol, el mateix dia en què s’adjudica a la filial d’AXA l’arrendament, CCOO registra l’escrit de denúncia a l’oficina Antifrau.
Per a la filial d’AXA l’operació és, a primer cop d’ull, rodona: prenent com a base una superfície construïda de 40.000 metres quadrats, amb un preu de lloguer de 12,5 euros per metre quadrat al mes el rendiment anual és de 6 milions. Això en 20 anys, reporta 120 milions, dels quals s’hauria de restar els 15,52 milions pagats per la concessió, més la despesa de la construcció, cosa que fa pensar que el guany per la filial d’AXA és important. Però s’ha de tenir en compte que la concessió és de 99 anys. Per tant, un cop transcorreguts els primers 20 anys del contracte l’empresa asseguradora tindria encara 79 anys més per cobrar lloguers de l’edifici.
Entre les incògnites que suscita la maniobra hi ha: perquè la filial d’AXA es presenta a un concurs, el d’adquisició de dret de construcció d’un edifici, en el qual, per normativa, només es poden fer equipaments o oficines públiques, si no tenia la seguretat que podria llogar-lo?
Una segona reflexió que es fa des del sindicat és considerar que el preu de la maniobra de compra-venda és “ridícul”, ja que AXA, inverteix poc més de 15,52 milions i a canvi obté un lloguer per valor de 120 milions en 20 anys, més la revalorització que suposa que en aquell indret s’ubiqui la ciutat dels funcionaris. Per contra el govern català sembla que amb l’operació només hagi subscrit una hipoteca a 99 anys.
Un cop coneguda la darrera operació i l’adjudicació, CCOO presenta una ampliació de l’escrit de denúncia inicial amb data 26 d’agost. En el document explica que el 31 de juliol es va adjudicar a Zumaran Inversiones, filial d’AXA el concurs, en ser l’única empresa que s’hi va presentar. El 5 d’agost es publica al DOGC l’adjudicació.
En la comunicació, el sindicat afirma que la intervenció en l’adjudicació esmentada de Salvador Estapé en la seva doble condició de “Director General de Patrimoni de la Genealitat i director de l’empresa Fira 2000 no garanteix els principis de lliure concurrència, igualtat, objectivitat i no discriminació en la contractació pública”.
Posteriorment, Salvador Estapé deixa la Direcció general de Patrimoni i passa al sector privat, però no deixa l’àmbit immobiliari. Ara és director de Relacions Institucionals d’Impulsa, una societat creada a partir de la compra pel fons d’inversió Blackston de milers de pisos i edificis de l’antiga Caixa de Catalunya.