CCOO i UGT reuneixen 10.000 sindicalistes a Madrid per exigir el desmuntatge la reforma laboral: “Cal passar de dir a fer”

Els secretaris generals d'ambdues organitzacions reclamen al Govern central que faci un pas endavant en la reforma laboral i en les pensions i obligui a la resta de partits a retratar-se

Laura Olías
 
 
 

 

Acte de reivindicació dels sindicats UGT i CCOO a la Caja Mágica de Madrid amb 10.000 representants sindicals foto L.O

Acte de reivindicació dels sindicats UGT i CCOO a la Caja Mágica de Madrid amb 10.000 representants sindicals foto L.O

Informació publicada a Eldiario.es

Uns 10.000 sindicalistes s’han concentrat a Madrid, a la Caja Mágica, convocats per les direccions dels sindicats CCOO i UGT per pressionar el Govern de Pedro Sánchez. Els sindicats majoritaris criden l’Executiu a passar a l’acció en els canvis de la reforma laboral del PP, en primer lloc, i de les pensions i altres matèries laborals i socials. “El Govern ha de passar de dir a fer”, han defensat els secretaris generals d’UGT, Josep Maria Álvarez, i de Comissions Obreres, Unai Sordo, abans de l’inici de l’acte.

Amb una posada en escena que ha dut a les dones i les banderes morades, color de la lluita feminista, als llocs centrals del pavelló, l’acte ha començat amb la intervenció de les secretàries d’Organització de CCOO-Madrid i UGT-Madrid, Paloma Vega i Rosa Moreno. Al crit de “ni una menys” i “les volem vives”, els congregats han reclamat la fi dels assassinats masclistes a l’inici de la mobilització.

La conductora de l’acte, l’actriu Virginia Riezu, recordava entre bromes i rialles dels assistents el missatge principal de la jornada: que el Govern compleixi amb el seu compromís de modificar elements essencials de la reforma laboral del PP. “No esperarem que acabi la legislatura per abordar aquesta situació”, ha advertit Álvarez a la convocatòria d’aquesta mobilització estatal amb CCOO, la primera durant el mandat de Pedro Sánchez.

Pressió sindical

La jornada de protesta d’aquest divendres suposa un front més de pressió per a l’Executiu socialista, que aquest cap de setmana també afrontarà la manifestació convocada per PP, Ciudadanos i Vox en contra seu. Amb els debats continus sobre si sortiran o no endavant els Pressupostos i si el Govern avançarà o no les eleccions generals, els sindicats majoritaris exigeixen Pedro Sánchez que mogui fitxa ja davant el risc que la legislatura s’acabi sense que els compromisos en matèria laboral i de pensions es materialitzin.

UGT i CCOO reclamen sobretot l’aprovació de canvis en la reforma laboral del 2012 ja preacordats amb els sindicats, com la prevalença del conveni sectorial sobre el d’empresa, la recuperació de la ultraactivitat dels convenis col·lectius (la seva pròrroga quan no se n’ha  acordat un de nou) i també el registre obligatori de la jornada laboral.

Tot i que les organitzacions sindicals reiteren que la concentració amb representants de tot Espanya no té com a destinatari únic a l’Executiu de Sánchez, i apunten també a la patronal i la seva actitud en les meses de negociació, la reforma laboral s’erigeix ​​com el principal focus de la mobilització. Perquè les seves modificacions ja estan preacordades amb les organitzacions de treballadors des de fa temps i tant CCOO com UGT  veuen inquiets al pas dels mesos sense que l’Executiu les tiri endavant.

La debilitat parlamentària de l’Executiu, amb 84 diputats, no és excusa suficient per a les centrals sindicals. “Pots perdre la votació d’un decret, però si no el presentes et corresponsabilitzes d’aquestes reformes”, apuntava recentment Unai Sordo. De fet, el segon objectiu de l’acte sindical d’aquest divendres són la resta de forces polítiques, han sostingut els líders d’UGT i CCOO. “La resta de partits han de ser conscients que si s’oposen a les reformes per millorar la vida de la gent tenen un problema”, ha advertit Sordo.

La concentració a la Caja Mágica és la foto d’una demostració de força per UGT i CCOO, la presenten com un avís de la mobilització que espera en els pròxims mesos. Al Govern si no trasllada “al BOE” els acords assolits, però també a la patronal si es resisteix a complir amb el pactat al IV acord estatal de negociació col·lectiva, en què es van signar pujades salarials de fins al 3% i es van comprometre al fet que els salaris més baixos recollits en els convenis col·lectius aconseguissin almenys els 1.000 euros mensuals abans de 2020.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*