CCOO i UGT es reuniran la setmana vinent per fixar la mobilització que pretenen que afecti tota la societat del camp de Tarragona en demanda de més seguretat al polígon petroquímic. Els dos principals sindicats de la zona han fet rodes de premsa vinculades amb l’accident de l’empresa IQOXE, que va tenir efectes fatals. En les presentacions públiques s’ha constatat que els últims anys els treballadors han denunciat fins a 73 incidents de seguretat i que la direcció, segons UGT, ha palesat un ampli desconeixement del sector petroquímic
El resultat de les rodes de premsa és la coincidència de les organitzacions obreres a realitzar una mobilització àmplia que compti també amb el suport de la societat civil, especialment les associacions de veïnes i veïns dels barris més propers a les instal·lacions industrials sinistrades. Ara bé, fins a la setmana vinent les dues executives tarragonines no es reuniran per fixar el dia i la fórmula de la protesta que consideren que cal fer. La idea expressada pels directius sindicals és fer una jornada de vaga general. CCOO havia avançat la data del 14 de febrer, però això no ha estat acceptat per UGT, segons ha pogut saber Diari del Treball.
D’altra banda, la federació d’indústria de CCOO ha presentat, divendres, 24 en roda de premsa, un informe en el qual s’indica que IQOXE va patir fins a “73 casos d’incidents i accidents” l’últim dels quals va ser l’explosió que va acabar amb la vida de dos treballadors i un veí a La Canonja, des que fa cinc anys va passar a mans dels seus propietaris actuals, segons han manifestat, Mercè Puig, secretària general de CCOO de Tarragona, José Manuel Martín, secretari general de CCOO d’Indústria de Tarragona i José Juan Marín, secretari d’Acció Sindical de CCOO d’Indústria de Catalunya.
Comissions Obreres ha fet referència a dos avisos en particular. A finals de 2016, els delegats de prevenció a IQOXE ja van demanar que es blindés la sala de controls de la planta que va explotar, per per a pal·liar els efectes d’una possible deflagració futura i minimitzar l’impacte. “Aquesta ‘bunquerització’ és una pràctica habitual, si bé no indispensable, i l’empresa no va atendre a la nostra petició», han lamentar els portaveus de CCOO.
Un altre aspecte àmpliament criticat pels sindicalistes ha estat l’altíssim ritme de treball al qual s’han sotmès els treballadors, amb torns de fins a dotze hores i una forta càrrega de responsabilitat en la seva tasca ordinària. Com a resposta a les interpel·lacions sindicals, l’empresa va indicar que es tractaven d’opinions i no van prendre cap decisió al respecte, segons han destacat des de CCOO.
UGT reclama els administradors que pleguin
En una roda de premsa que gairebé ha coincidit amb la de CCOO, els portaveus sindicals d’UGT, Joan Llort i Àngel Clua, han subratllat les mateixes crítiques a l’empresa, i han demanat als seus responsables que “deixin de dirigir una empresa com IQOXE després del greu desconeixement del sector que han demostrat”.
Expedient de la Generalitat
D’altra banda, la Generalitat ha obert un nou expedient a Iqoxe. La irregularitat ha consistit en haver tornat a l’activitat després de l’explosió sense haver avaluat els riscos laborals dels seus empleats després de l’explosió. Es tracta d’una actuació oberta en el marc d’un expedient sancionador, que pot acabar en requeriment o en sanció. La decisió ha comportat, de moment, la paralització de l’activitat de la companyia, segons va confirmar dijous Josep Ginesta, secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.
Ginesta es va reunir durant una llarga estona amb representants dels sindicats CCOO i UGT i de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), una primera trobada que es va saldar amb el compromís de crear una comissió de seguiment de la seguretat i la salut laboral en el complex petroquímic.