Només uns dies després de la victòria del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), a les eleccions generals, els sindicats CCOO i UGT de Catalunya han enviat un missatge clar a Pedro Sánchez: “les urnes han dit clar dues coses, que calen polítiques d’esquerres i diàleg”, ha dit Camil Ros, secretari general de la UGT. Javier Pacheco, líder de CCOO, ha recordat que just abans de les eleccions l’executiu havia arribat a uns acords que canviaven la columna vertebral de la reforma laboral i posaven les bases a la recuperació de drets, “quan sonaven tambors de vaga general”. Aquests continguts haurien de ratificar-se pel nou govern, ha dit.
Les intervencions esmentades s’han produït al míting que s’ha fet a la fi de la manifestació del Primer de Maig, a la qual han participat unes 30.000 persones segons els organitzadors i 5.000 segons la Guàrdia Urbana. El cert és que encara que la marxa no era compacta, cobria la Via Laietana de punta a punta. Només els treballadors de Nissan, que s’han manifestat en bloc, s’acostaven al miler.
Els líders dels sindicats majoritaris s’han felicitat per la victòria aconseguida el 28 d’abril passat, tant a Catalunya com a Espanya. I han vinculat els resultats a la mobilització mantinguda per les forces sindicals des de l’inici de la crisi. Per això han reclamat a Pedro Sánchez la derogació de les reformes laborals; una solució definitiva pel sistema públic de pensions “que rectifiqui el nyap perpetrat per la ministra de Treball del Partit Popular (PP)”, segons Pacheco, i una aposta ferma pels serveis públics. Sobre la reforma laboral Pacheco ha dit: “no cal que canviïn les normes a favor dels treballadors, ens conformem amb que les regles del joc siguin neutrals”.
Per fer els canvis que exigeixen els sindicats el govern futur t´é prou força, segons han constatat. Ros ha recordat que de 48 diputats escollits a Catalunya, 34 formen part de partits d’esquerres. I en l’àmbit estatal, de 300 diputats 185 són d’esquerres. “amb aquesta correlació no hi ha excusa per no derogar la reforma laboral i fer una política de diàleg” ha afirmat el líder ugetista.
I posats a recordar comptes pendents amb el Govern, CCOO i UGT han esmentat els més de 300 sindicalistes immersos en processos judicials per haver participat en piquets informatius durant les vagues generals. Per tant, han reclamat la derogació de la llei mordassa.
En aquest context, Ros i Pacheco han coincidit també a reclamar la llibertat de la sindicalista de la UGT i consellera de Treball, Dolors Bassa, a qui se li demanen desenes d’anys de presó en el judici al Govern de Catalunya pels fets de l’1 O. Per extensió, Pacheco ha reclamat la llibertat de tots els presos i preses polítiques i l’obertura d’un diàleg per “trobar solucions polítiques a problemes polítics”.
Com és tradicional en les manifestacions de l’1 de maig, han estat presents, en les intervencions finals i durant tota la marxa, les lluites que afecten empreses i sectors. Nissan, on l’empresa vol eliminar 600 llocs de Treball; Xupa Xups, on les treballadores i els treballadors batallen per suprimir la doble escala salarial; l’empresa Qualytel, concessionària del servei 010 de l’Ajuntament de Barcelona; els treballadors d’Endesa; els empleats de Caixabank, on l’empresa vol suprimir més de 2.000 llocs de treball i aplicar una mobilitat laboral no pactada; els treballadors de Metro que pateixen pels efectes de la contaminació per amiant, i els sectors de l’educació, la discapacitat, l’atenció geriàtrica, entre altres.
Abans de finalitzar la marxa, els manifestants s’han aturat davant la seu de Foment del Treball. Allà, la coral ‘Roig Encès’, de CCOO ha cantat una cançó dels miners asturians que tracta dels efectes dels accidents laborals.
En les declaracions prèvies a la manifestació, tant Pacheco com Ros s’han referit al centenari de la vaga de la Canadenca, que va permetre aconseguir les 8 hores de treball diari. Ros va recordar que el 1898 la UGT havia fixat en el seu programa les vuit hores de treball, per 8 hores de lleure i 8 de descans. I ha afirmat que, per exemple el 2006 els sindicats es va proposar que el salari mínim arribés a 1.000 euros i ara ja s’ha aconseguit aquesta fita.
El convidat a l’acte ha estat un representant de la CGT francesa, que en una intervenció abrandada ha recordat ‘La retirada’ dels republicans, la seva participació en el maquis contra els nazis i la seva lluita sempre pel progrés. Ha acaba cantant a capella ‘A Galopar’ de Paco Ibáñez, que ha estat resposta pel públic amb el lema “no passaran”. Entre els assistents també s’ha repetit “con Rivera no”, referit a un pacte entre socialistes i el partit Ciutadans.