Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Els sindicats CCOO i UGT pensen arribar fins al Tribunal Europeu dels Drets Humans per eliminar l’article de la reforma laboral que permet acomiadar treballadors en baixa mèdica o que hagin superat en un any els 14 dies de baixa. Així ho ha dit específicament Javier Pacheco, líder de CCOO a Catalunya en la concentració que ambdós sindicats han fet davant la Delegació del Govern central a Catalunya.
El secretari general estatal de CCOO ja va avançar, a Barcelona, la base a partir de la qual els sindicats confederals pensen dur l’article de la reforma laboral a Estrasburg. L’argument té a veure amb el fet que l’Organització Internacional del Treball (OIT) inclou en les seves bases la prohibició de treballar estant malalt i, les lleis internacionals subscrites per Espanya s’apliquen també a l’Estat espanyol.
El biaix conservador dels jutges que formen el Tribunal Constitucional (TC), no es limita a qüestions polítiques o sobre Catalunya, ha arribat amb força al món del treball. Una sentència de l’Alt tribunal posava la lluita contra l’absentisme laboral per sobre del dret a la salut dels treballadors, cosa que ha causat un gran enrenou i ha provocat les primeres protestes contra un govern en funcions, que els sindicalistes de CCOO i UGT, voldrien consolidat però al qual li reclamen també que elimini els aspectes més retrògrads de la reforma laboral, entre ells l’article 56 b, del canvi legislatiu que es va forjar el 2013 sota el govern de Mariano Rajoy.
Pacheco: retirar urgentment l’article polèmic
Davant d’un miler de delegats i delegades dels dos principals sindicats, Javier Pacheco, ha afirmat: «esperem que quan es reprengui l’activitat a les Corts, el pròxim dia 3, es faci un decret per tirar enrere aquesta mesura que atempta contra els drets humans. Per tot això estem avui al carrer, perquè com no confiem que a curt termini s’hagi eradicat aquesta mesura, seguirem en un procés de mobilització per acompanya els treballadors i treballadores que es pugin veure afectats per aquesta mesura», ha dit Pacheco. Per per això planteja seguir lluitant legalment i sindicalment contra la possibilitat que els treballadors siguin acomiadats per haver agafat baixes justificades. Com CCOO i UGT no volen que es mantingui la interpretació de la norma que ha fet el Constitucional espanyol, han posat en marxa una estratègia jurídica que farà que el cas arribi al Tribunal Europeu de Drets Humans.
El líder de CCOO ha criticat la doctrina que sorgeix de la interpretació que fa el Constitucional del punt concret de la reforma laboral: «posa pel davant els interessos de la llibertat del mercat i de l’empresa per sobre dels drets fonamentals de les persones».
La concentració davant la Delegació del Govern s’ha fet per reclamar que si finalment es crea un govern progressista per les forces que sembla que podrien pactar-lo, «tingui en la seva agenda els primers dies la derogació d’aquesta mesura».

Camil Ros: “beneficis per sobre de la salut”
Per la seva banda, Camil Ros, secretari general de la UGT de Catalunya :»estem aquí per denunciar que el Tribunal Constitucional fa prevaldre els beneficis empresarials per sobre de la salut de les persones», ha dit. «Per tant, denunciem la sentència i denunciem també la reforma laboral». El líder sindical afirma que el que ha passat no està relacionat únicament amb la sentència, sinó que està passant habitualment, ha dit. «Hi ha moltes empreses que s’han emparat en la reforma laboral per anar acomiadant gent per la porta petita usant articles com el que ara crida l’atenció».
Ros ha recordat que «quan ens vam mobilitzar contra la reforma laboral en dues vagues generals i dèiem que amb dues grips ens podien acomiadar, ens contestaven afirmant que érem uns exagerats i que el que fèiem era demagògia. Però la realitat és que certes empreses han utilitzat això com una pràctica habitual, ha assenyalat.