Els sindicats CCOO i UGT de Catalunya convoquen la celebració del Primer de Maig des de la perspectiva dels resultats electorals del 28 d’Abril. Les organitzacions criden a una participació massiva en aquest sentit. Si guanya l’opció del partit socialista, pensen ser exigents en la reclamació de la derogació de les dues reformes laborals. Altrament, temen que amb una victòria dretana les patronals es facin enrere d’acords que suavitzaven els aspectes més punxeguts de la política laboral.
Les declaracions les han fet Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya i Camil Ros, secretari general de la UGT catalana en la roda de premsa per presentar la manifestació de l’1 de maig, que a Barcelona es farà des de les 11,30 hores amb sortida de plaça Urquinaona fins al final de la Via Laietana.
El líder de CCOO, Javier Pacheco, ha recordat que el 2017 quan el PSOE va obrir negociacions amb els sindicats, “se sentien tambors de vaga general”. Ha lamentat que el partit de Pedro Sánchez no hagi estat prou agosarat per tirar endavant acords com recuperar l’últraactivitat dels convenis, que els acords sectorials recuperin la seva prioritat sobre els d’empresa, per exemple. En aquest sentit, Camil Ros, secretari general de la UGT, ha criticat que el PSOE hagi estat poruc per tirar endavant els acords que s’havien adoptat amb els sindicats,i “el PDCAT ha mostrat la seva cara més dretana”, ha afegit.
El màxim responsable de CCOO ha assegurat que si les eleccions les guanya el PSOE “seguirem reivindicant la derogació de les reformes laborals i dels aspectes més negatius de la reforma que es va aplicar unilateralment al sistema de pensions. I en aquests dos casos ha insinuat que els sindicats es guarden el recurs a endegar una nova mobilització general.
Segons Pacheco, “El treball ha perdut centralitat en el discurs polític”, ha afirmat referint-se a la falta de pes d’aquest assumpte en els programes electorals. Per això, ha considerat que “el primer de maig ha de recuperar la centralitat del treball en la vida política. No és moment de salaris de misèria com es configuren avui. Gairebé la meitat dels contactes indefinits no arriben a dos anys de vida”, ha destacat.
Camil Ros, secretari general de la UGT de Catalunya, s’ha referit als darrers expedients de regulació d’ocupació, com els que es negocien actualment a Nissan o a Caixabank. “Sobre els ERO esperem que no vagin a més”. El risc, per a Ros, és que no són de regulacions d’ocupació sinó reestructuracions que si no s’hagués eliminat l’autorització legal prèvia, no s’haurien aprovat. “Abans, pocs ERO arribaven a judici, perquè prèviament s’aconseguien acords, ja que les empreses no tenien la barra lliure que tenen ara”, ha afirmat Ros. El responsable de la UGT ha puntualitzat que la situació actual no és moment d’expedients sinó de recuperació de drets laborals i econòmics.
Els dos principals sindicats de Catalunya han emmarcat l’1 de maig d’enguany en dos esdeveniments històrics: la fundació fa cent anys de l’Organització Internacional del Treball (OIT) la vaga de la Canadenca amb la qual no només es van aconseguir les vuit hores sinó que va ser l’element que va canviar radicalment la forma d’actuar del sindicalisme confederal pel que fa a la seva organització interna, han assegurat.
Un total de 300 processats per fer vaga
En el repàs de les causes que expliquen la mobilització de l’1 de maig d’enguany, els sindicalistes han remarcat que com a conseqüència de l’oposició a les reformes laborals, des de 2012 les interpretacions de la llei respecte a la vaga o a la protesta sindical s’han endurit, de manera que actualment hi ha 300 treballadors als quals es demanen desenes d’anys de presó per haver participat en vagues generals, cosa que abans no passava, han dit.
No ha faltat una al·lusió a la situació de la sindicalista i exconsellera de Treball, Dolors Bassa, de la qual es demanarà la llibertat en les manifestacions de l’1 de maig a Catalunya, segons Camil Ros.
Un altre element que han posat sobre la taula els sindicats és la situació que afecta la seguretat i la salut en el treball, que celebra el dia mundial el 25 d’abril. Així, s’ha recordat la xifra esgarrifosa de 82 persones mortes a causa d’accidents laborals. En aquesta circumstància tenen influencia clau la situació de precarietat amb la qual treballa una part dels operaris i també la manca de la protecció que significa que no hi hagi una estructura sindical que vetlli per la salut i la seguretat a la feina. Pacheco ha posat aquesta dada sobre la taula: “dels 82 casos de morts en accident laboral, en només en 6 hi havia representació sindical a les empreses”, de la qual cosa es desprèn que sense aquests mecanismes, el perill per als treballadors és superior.
Per la seva banda, Camil Ros ha parlat de la necessitat d’un nou repartiment del temps de treball: “cal treballar menys temps, treballar millor i ser més feliços”, ha dit d’una tirada.
El manifest del Primer de maig, fet públic per CCOO i UGT emfasitza sobre les desigualtats que es donen a Catalunya. L’esperança de vida entre les persones amb la renda més alta i les que la tenen més baixa és de deu anys. La bretxa salarial entre homes i dones se situa en el 23,4%. i tot i el creixement de l’economia, el 27% de les nenes i els nens del país estan per sota del llindar de la pobresa, també i hi ha gairebé 400.000 treballadors catalans que tenen feina i així i tot són pobres. A aquests caldria sumar uns altres 400.000 que estan a l’atur, dels quals el 65% cobra una prestació màxima de 430 euros o no cobren res.
Per tot això criden a la mobilització massiva el 28 d’Abril a les urnes i també a una gran participació a la manifestació de l’1 de maig a Barcelona i altres ciutats del Principat. La de la capital de Catalunya sortirà a les 11,30 hores de la plaça d’Urquinaona.