El conveni estatal del tèxtil posarà a prova la unitat d’acció sindical. La setmana passada UGT va firmar un acord d’eficàcia restringida amb la patronal Intertextil. Comissions Obreres ha anunciat que s’oposa a l’acord i que el combatrà. En aquest sentit els seus dirigents parlen de mobilitzacions i fins i tot de vaga al sector, segons ha pogut saber Diari del Treball.
Les patronals del tèxtil i la confecció, i el sindicat UGT, van signar la setmana passada el conveni tèxtil i de la confecció, amb un increment de les taules salarials del 2% per a 2018 i 2019 i de l’1,8% per al 2020.
L’acord vincula únicament a les parts signants, tots els treballadors del sector tenen, però, la possibilitat d’adherir-s’hi.
El secretari d’acció sindical de la federació d’indústria de CCOO de Catalunya, José Juan Marin, considera que la seva posició és la que té més suport dels treballadors «nosaltres –CCOO– som majoria en el sector, representem el 51% dels delegats, i a Catalunya la proporció és encara més alta», afirma.
Des de CCOO s’obren ara dues línies de treball. Una és la jurídica, que intentarà revocar l’acord. La segona és un informe sobre la negociació col·lectiva al sector, i la tercera seria promoure la negociació de pactes d’articulació en cada centre de treball.
No obstant això, des de CCOO no es descarta, si no hi ha resposta per part de la patronal, iniciar gestions per a convocar una vaga al sector.
Un dels elements claus de la disputa és, afirma Marin, el fet que l’acord d’eficàcia limitada no garanteix que l’any 2020 els salaris inferiors en el tèxtil se situïn en els 14.000 euros a l’any, tal com es recull en el Acuerdo para el Empleo y la Negociación Colectiva, (AENC) 2018, 2019 i 2020. Per contra, el document del pacte entre les patronals i UGT reconeix implícitament que a la fi de la seva vigència, el salari més baix no haurà arribat als 14.000 euros anunciats, ja que s’esmenta el 2021 quan es podria arribar a la xifra esmentada.
El conveni inclou, entre altres punts, la possibilitat que el treballador esculli entre gaudir amb dies de descans les hores extraordinàries o que aquestes siguin remunerades.
A l’Estat espanyol hi ha 99.000 treballadors del sector tèxtil. D’aquests uns 46.000 treballen en empreses amb seu a Catalunya. És en aquest territori on tradicionalment s’han negociat els acords i on podria donar-se una convocatòria de vaga si abans no es recondueix la situació, afirmen a CCOO.