Les afectades i els afectats pels impagaments salarials de SENFO i Fundació Futur esbossen una estratègia comuna. Comissions Obreres va aplegar més d’un centenar de treballadores i alguns treballadors en una assemblea oberta. Diverses empleades van afirmar que coordinadors d’àrea de les empreses els havien manifestat que les dues societats tenen els comptes intervinguts per Hisenda,l raó per la qual no paguen. El sindicat ha sol·licitat d’urgència, en aquest sentit, una reunió del Tribunal Laboral de Catalunya (TLC) on plantejar la situació a les direccions de les dues empreses.
Una de les primeres constatacions de l’assemblea va ser conèixer que els centres públics on treballa personal de SENFO i Fundació Futur amb problemes de cobrament es localitzen a el Barcelonès, el Baix Llobregat, El Vallès Oriental, el Maresme, Osona, el Garraf i l’alt Penedès.
La situació en cada centre, que poden ser escoles on les empreses assumien la gestió del menjador, o el monitoratge o l’atenció a col·lectius específics com persones amb alguna disminució, o el Servei d’Atenció Domiciliària és diferent. Per exemple, a la reunió es va informar que hi ha centres que estan al corrent de pagament mentre altres no han cobrat el maig passat i temen tampoc no cobrar el juny.
Des del sindicat no es tenia constància ni que SENFO ni Fundació Futur haguessin presentat cap documentació de concurs de creditors, cosa que implicaria lliurar els comptes a l’administració judicial. Tampoc s’ha presentat cap demanda a Inspecció de Treball pels impagaments detectats perquè l’organisme oficial només considera greus les infraccions a partir del tercer mes. Ara bé, les treballadores, algunes de les quals operen en cuines per a escoles, explicaven a les assemblees que «cada 15 dies els proveïdors de menjar canvien, i ens temem que el que passa és que no els paguen», segons ha declarat una cuinera.
Enllaçar fins a setembre
Un aspecte que va ser consultat repetits cops a CCOO és quin mecanisme poden utilitzar els treballadors i les treballadores que acaben el seu servei el 21 de juny, coincidint amb la fi del curs, per poder-se acollir al subsidi de desocupació, tot esperant que el setembre les concessions d’ajuntaments o consells comarcals o la Generalitat s’atorguin a altres empreses i es puguin reincorporar a la feina en ser subrogats els llocs de treball.
En els cursos anteriors la tramitació del subsidi d’atur la feia l’empresa: SENFO o Fundació Futur, però ara, segons els comentaris, les oficines centrals del grup estan gairebé desertes i no es responen les trucades telefòniques.
Preocupació per la precarietat
Una altra preocupació és com quedaran les múltiples figures contractuals laborals que hi ha actualment. Entre les dones n’hi ha que tenen contracte per obra i servei, altres que tenen una relació d’interinatge o altres figures encara més precàries. En aquest sentit, la pregunta era saber com quedarien en cas d’una subrogació, perquè, com han dit des de CCOO, està clar que els serveis a les escoles o als serveis públics es continuaran prestant a partir de setembre.
En la reunió s’han escoltat situacions diverses, com en una escola on els havia estat comunicat verbalment que el curs vinent hi hauria una altra empresa que substituiria SENFO. Altres intervencions han manifestat casos com una treballadora amb contracte fix que li havia estat comunicat unilateralment que passava a ser fixa discontinua, que tindria una altra feina i que treballaria per una nova empresa.
Consells sindicals
Des del sindicat, que assumeix la defensa d’aquest col·lectiu, s’ha exhortat les treballadores i els treballadors a no firmar cap document que els sigui presentat per l’empresa: «podria implicar acceptar la marxa de la companyia i per tant perdre la possibilitat de ser afectats positivament per la subrogació», ha dit un dirigent consultat. Un altre consell ha estat no manifestar públicament cap opinió que pogués ser considerada per la direcció com a deslleial, cosa que, amb la normativa a la mà, faria possible acomiadaments pertinents.
En tot cas, CCOO creu que amb subrogació o sense, si les dues empreses mantenen la seva actual posició, les treballadores podrien presentar demandes de quantitat contra els administradors, presents o futurs, de les companyies .
Una de les primeres coses que CCOO intenta tenir enllestida és la llista de totes les entitats i institucions per a les quals treballen SENFO i Fundació Futur i també una Unió Temporal d’Empreses (UTE) creada entre aquestes dues societats, denominada SENFO Fundació Futur. De moment se sap que en alguns casos es treballa per al Consorci d’Educació de Barcelona, en altres per a ajuntaments, en altres directament pel Departament d’Educació de la Generalitat, en altres per consells comarcals i fins i tot a dues escoles bressol de Mercabarna l’entitat que hauria externalitzat el servei seria el Ministeri de Treball. Cada entitat o institució haurà de decidir si davant la situació que es dóna, recupera el servei o convoca una nova licitació per atorgar-lo a una altra empresa.
Fins i tot les treballadors han indicat que en alguns centres amb atenció a persones amb problemes conductuals, en la situació actual, s’han incrementat les agressions i temen que la pràctica inexistència d’empresa els causi problemes si han de ser ateses sanitàriament.