El nombre de morts per la DANA ja ascendeix a 92, encara amb centenars de persones incomunicades i desaparegudes. Molts dels afectats van ser treballadors, motiu pel qual CCOO ha denunciat el “manteniment de l’activitat laboral” quan “ja se sabia el risc d’inundació” a la Comunitat Valenciana, Castella-la Manxa i Andalusia, per les alertes de la Agencia Estatal de Meteorologia (AEMET).
El sindicat assenyala “un incompliment de la legislació preventiva vigent” i exigeix “una investigació a fons”. L’article 15 de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals estableix que les empreses han de seguir “els principis de l’acció preventiva”, incloent evitar riscos, avaluar aquells que no es puguin evitar, planificar la prevenció i garantir mesures col·lectives abans que individuals, així com oferir les instruccions adequades als treballadors.
L’any passat, el Ministeri de Treball va reforçar aquestes mesures amb un Reial decret que insta a prohibir el desenvolupament de determinades tasques quan es preveuen fenòmens meteorològics perillosos, si no es pot garantir la protecció dels treballadors. La norma obliga a paralitzar l’activitat laboral quan AEMET, o el servei autonòmic corresponent, emet una alerta de nivell taronja o vermell.
Crítiques al Govern valencià
Després de la pitjor DANA del segle, s’han intensificat les crítiques a la Generalitat Valenciana per la gestió de l’emergència. Dimarts a les 20:12 h, el Govern autonòmic va enviar una alerta als mòbils de tota la província de València, quan molts ciutadans ja estaven atrapats en ple temporal, el més intens des de 1982. A més, una de les primeres accions del govern de Carlos Mazón, després de quatre mesos en el càrrec, va ser suprimir la Unitat Valenciana d’Emergències (UVE), creada pel Govern socialista de Ximo Puig. Aquest grup especial tenia la missió de garantir una resposta ràpida en casos d’emergències meteorològiques, sísmiques, incendis forestals o tsunamis.