CCOO denuncia l’estacionalitat i la feblesa del treball que es crea, especialment en serveis

El sindicat insisteix en el fet que les dones, que són les que més pateixen la desocupació, la reducció de l'atur es fa amb menys intensitat que entre els hores

Redacció
 
 
 
L'hosteleria és un dels àmbits on més treball temporal i estacional es crea

L’hosteleria és un dels àmbits on més treball temporal i estacional es crea

El treball que es crea és feble i estacional, la major part el genera el sector dels serveis cosa que afecta especialment els joves, segons manifesta CCOO en un comunicat arran de la publicació de les dades de l’atur corresponents a abril de 2019. La xifra total de persones aturades a Catalunya és ara de 381.598, segons els registres de  les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), cosa que representa una reducció interanual del 4,4% (17.348 aturats i aturades registrats menys que fa un any). A Espanya són 3.163.566 les persones que romanen desocupades, amb una reducció del 5,2%.

En relació amb el mes anterior, l’atur registrat presenta una reducció de 14.142 persones aturades (-3,6%). La població menor de 25 anys registra un augment de 1.241 joves sense feina (4,5%) respecte a l’any anterior i fa que a Catalunya hi hagi un total de 28.551 joves que cerquen feina sense èxit, afirma CCOO en un comunicat.

CCOO vincula l’aparent millor en el mercat de treball a efecte estacional, ja que a l’abril es comptabilitzen les ocupacions que es produeixen durant la Setmana Santa, cosa que contribueix a l’aparent millora del mercat de treball.

Segons l’anàlisi de les dades, “es redueix l’atur a tots els sectors, respecte a ara fa un any, destacant el cas de la construcció i la indústria, que ho han fet amb una intensitat força superior a la resta”.

Com és habitual, CCOO mira com ha afectat per sexes la creació de llocs de treball. Constata que actualment les dones representen el 57% del total de desocupades. Com s’ha assenyalat en altres ocasions, la desocupació baixa entre homes i dones, però ho fa amb més intensitat entre els homes que entre les dones. Si els homes a l’atur han reduït la xifra en un 5,5%, les dones ho han fet en un menor 3,5%.

Alternativa sindical

Comissions Obreres explicita la seva alternativa per canviar la situació que afecta els aturats. En primer lloc reivindica més recursos per a polítiques actives d’ocupació adreçades especialment a persones aturades de llarga durada i per combatre el preocupant atur femení i juvenil.

En segon lloc planteja un cop més l’exigència al Govern central de la necessitat de derogar la Reforma Laboral per garantir els drets de les persones treballadores, afavorir l’estabilitat i combatre la precarietat laboral, a través del diàleg social.

Per canviar la situació, CCOO considera clau  el trasllat, als convenis col·lectius, tant de l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) com de l’Acuerdo para el Empleo y la Negociación Colectiva (AENC). A més, la seva alternativa torna a plantejar la necessitat d’un nou model productiu basat en ocupació de qualitat, estable i amb garanties, en sectors que, com l’industrial, aportin valor afegit, innovadors i competitius. “No podem acceptar el patró de creixement pel qual se segueix apostant, per inestable i vulnerable a futures crisis”, afirma.

Finalment, estima que cal dotar la Inspecció de Treball de personal format i especialitzat en gènere que pugui actuar d’ofici per detectar i identificar discriminacions laborals, sobretot en professions feminitzades.
 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*