El treball que es crea és feble i estacional, la major part el genera el sector dels serveis cosa que afecta especialment els joves, segons manifesta CCOO en un comunicat arran de la publicació de les dades de l’atur corresponents a abril de 2019. La xifra total de persones aturades a Catalunya és ara de 381.598, segons els registres de les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), cosa que representa una reducció interanual del 4,4% (17.348 aturats i aturades registrats menys que fa un any). A Espanya són 3.163.566 les persones que romanen desocupades, amb una reducció del 5,2%.
En relació amb el mes anterior, l’atur registrat presenta una reducció de 14.142 persones aturades (-3,6%). La població menor de 25 anys registra un augment de 1.241 joves sense feina (4,5%) respecte a l’any anterior i fa que a Catalunya hi hagi un total de 28.551 joves que cerquen feina sense èxit, afirma CCOO en un comunicat.
CCOO vincula l’aparent millor en el mercat de treball a efecte estacional, ja que a l’abril es comptabilitzen les ocupacions que es produeixen durant la Setmana Santa, cosa que contribueix a l’aparent millora del mercat de treball.
Segons l’anàlisi de les dades, “es redueix l’atur a tots els sectors, respecte a ara fa un any, destacant el cas de la construcció i la indústria, que ho han fet amb una intensitat força superior a la resta”.
Com és habitual, CCOO mira com ha afectat per sexes la creació de llocs de treball. Constata que actualment les dones representen el 57% del total de desocupades. Com s’ha assenyalat en altres ocasions, la desocupació baixa entre homes i dones, però ho fa amb més intensitat entre els homes que entre les dones. Si els homes a l’atur han reduït la xifra en un 5,5%, les dones ho han fet en un menor 3,5%.
Alternativa sindical
Comissions Obreres explicita la seva alternativa per canviar la situació que afecta els aturats. En primer lloc reivindica més recursos per a polítiques actives d’ocupació adreçades especialment a persones aturades de llarga durada i per combatre el preocupant atur femení i juvenil.
En segon lloc planteja un cop més l’exigència al Govern central de la necessitat de derogar la Reforma Laboral per garantir els drets de les persones treballadores, afavorir l’estabilitat i combatre la precarietat laboral, a través del diàleg social.
Per canviar la situació, CCOO considera clau el trasllat, als convenis col·lectius, tant de l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) com de l’Acuerdo para el Empleo y la Negociación Colectiva (AENC). A més, la seva alternativa torna a plantejar la necessitat d’un nou model productiu basat en ocupació de qualitat, estable i amb garanties, en sectors que, com l’industrial, aportin valor afegit, innovadors i competitius. “No podem acceptar el patró de creixement pel qual se segueix apostant, per inestable i vulnerable a futures crisis”, afirma.
Finalment, estima que cal dotar la Inspecció de Treball de personal format i especialitzat en gènere que pugui actuar d’ofici per detectar i identificar discriminacions laborals, sobretot en professions feminitzades.