Les dades de l’atur que ha fet publiques l’Enquesta de Població Activa (EPA) corresponents al tercer trimestre de l’any han mostrat que a Catalunya l’atur s’ha reduït en 9.200 persones. La taxa respecte a la població activa és del 10,87%.
En l’últim trimestre, la creació d’ocupació a Catalunya ha estat 68.500 ocupats més que en el tercer trimestre del 2018.
Pel que fa a la població activa, en els últims 12 mesos ha augmentat a Catalunya en 86.900 persones, un 2,29% més, mentre que en l’últim trimestre ha pujat en 22.100 persones, un 0,57% més, i el total d’actius se situa en 3.884.500 persones.
Comissions Obreres de Catalunya fa una lectura crítica de les dades de l’EPA. Afirma que: “El mercat de treball no té capacitat d’absorbir el creixement de població activa d’aquest darrer any (86.900 persones, un 2,29%) i relega les dones a l’atur, de manera gairebé exclusiva. Cal destacar, positivament, l’augment de l’activitat i l’ocupació dels menors de 25 anys i dels majors de 55 anys, amb la consegüent reducció de l’atur. Caldria, però garantir estabilitat laboral per a aquests col·lectius i que aquesta bonança no fos només per l’efecte estacional”, segons ha indicat aquest sindicat en un comunicat.
Critica especialment el sindicat, l’alta temporalitat: “La taxa de temporalitat creix fins a un elevat 22,8% i es manté la significativa diferència entre homes i dones, en detriment d’aquestes” diu.
CCOO repeteix la seva alternativa per redreçar la situació:
– Defensa més inversió pública i privada per potenciar sectors productius que generin estabilitat i ocupacions d’alt valor afegit. Cal més inversió en el teixit productiu (formació, innovació, infraestructures…) destinada a reactivar l’activitat econòmica.
– Reivindica millors polítiques actives d’ocupació amb dotació pressupostària pensades especialment per a les dones per tal de reduir la bretxa que existeix entre homes i dones. Calen polítiques d’ocupació efectives per combatre la cronificació de l’atur.
– Cal millorar la qualitat de l’ocupació, sobretot la de les dones, enfortint el mercat de treball amb ocupacions sòlides i estables.
– Es reafirma en l’exigència al Govern central de la necessitat de derogar la Reforma Laboral per garantir els drets de les persones treballadores, afavorir l’estabilitat i combatre la precarietat laboral, a través del diàleg social.