Els treballadors i treballadores de les empreses càrnies del grup lleidatà Vall Companys estan cridats a una jornada de vaga el 6 de novembre. La convocatòria, feta per la Federació estatal d’Indústria de CCOO, té abast estatal i afecta tots els centres productius del conglomerat i especialment els que tenen contractades persones de la considerada falsa cooperativa Servicarne, segons va avançar el Diari del Treball.
Abans de convocar oficialment la vaga, Comissions Obreres va avisar l’entitat empresarial i la va instar a obrir negociacions per a regularitzar la situació dels falsos autònoms que té a les seves instal·lacions. A Catalunya el principal escorxador del grup és Avícola de Lleida, antiga Milsa, situat als afores de Lleida. També té Vall Companys un escorxador de pollastres al Baix Llobregat i inversions en el sector carni menors a Barcelona.
Vall Companys és un grup industrial que opera majoritàriament en alimentació. El seu origen és Lleida, tot i que s’ha estès a altres indrets de l’Estat espanyol. Les denúncies sindicals van ocasionar inspeccions a 26 províncies espanyoles. També va arribar a tenir una forta inversió en granges a Estats Units, tot i que se’n va desprendre.
El grup lleidatà opera sota l’estructura d’integració. Això vol dir que treballa en totes les baules de la cadena de producció alimentària. Té granges d’engreix, especialment de porcí i d’aus. Té també escorxadors i té laboratoris de productes veterinaris. Tot plegat li permet optimitzar totes les etapes de la producció i reduir riscs perquè difícilment una crisi i afecta tots els àmbits del negoci.
Un altre gran grup carni, el grup Jorge, va arribar a un acord amb el sindicat que ha possibilitat que aproximadament 1.400 treballadors de falses cooperatives siguin contractats per empreses del conglomerat industrial i ara ja reben salaris d’acord amb el conveni del sector, tenen seguretat social en el règim general i poden fer vacances, coses que abans no podien fer.
Però en el cas de Vall companys l’acord no s’ha produït. La Inspecció de Treball en una visita feta a l’escorxador de Lleida del grup, va localitzar 180 falsos autònoms i va instar la seva regularització. La societat no ho va fer i va ser Hisenda qui els va donar d’alta d’ofici al règim general. Actualment la situació no és clara perquè l’empresa va tornar a donar de baixa un grup de 60 treballadors, que ha passat a treballar per compre d’una empresa multiservei.