Les darreres hores abans que el Govern central eliminés l’article que permet fer fora treballadores per acumulació de baixes mèdiques es van comptabilitzar acomiadaments en empreses amb gran nom pel que fa a la seva política d’imatge. Un cas paradigmàtic d’aquests moviments és el de dos acomiadaments de treballadores de la botiga d’IKEA de Badalona, segons denuncia CCOO de Catalunya.
La direcció de la multinacional sueca a Badalona, on treballen més de 500 persones, va acomiadar dues treballadores mentre estaven de baixa mèdica, per la qual cosa el sindicat ha decidit convocar accions davant del gran magatzem per denunciar aquesta pràctica. Al mateix temps, el sindicat espera que es declari la nul·litat dels acomiadaments fruit de les demandes individuals presentades al jutjat a través del Gabinet Tècnic Jurídic de CCOO.
Segons explica CCOO, aquesta és la primera vegada que IKEA acomiada persones treballadores al·legant les causes de l’article 52 d) de l’Estatut dels Treballadors, que va estar en vigor des de la reforma laboral del 2012, després que el Tribunal Constitucional avalés l’extinció del contracte de treball per causes objectives, malgrat tractar-se de baixes mèdiques justificades. En anteriors acomiadaments, l’empresa va acomiadar persones treballadores que estaven en situació d’incapacitat temporal, però es van al·legar causes disciplinàries.
La interpretació que fa CCOO és que la multinacional sueca, o almenys la seva direcció a la planta de Badalona, ha actuat en aquests casos amb precipitació davant de la imminent derogació de l’article 52 b de l’Estatut dels Treballadors, que el Govern espanyol va tirar endavant el 19 de gener passat. Just abans, els sindicats van denunciar una onada d’acomidaments acollint-se al precepte legal que estava a punt de ser tombat.
Acomiadar mentre estava vigent l’article 52 b) suposava que l’empresa podia fer fora els treballadors afectats pagant només una indemnització corresponent a 20 dies per any treballat. Ara bé, si l’acomiadament es declara improcedent, l’empresa hauria de pagar almenys 33 dies per any treballat i en alguns casos incrementar aquesta indemnització fins als 45 dies per any. Ara bé, si com reclamen els serveis jurídics de CCOO l’acomiadament es declara nul, llavors els treballadors afectats poden demanar retornar a la feina i que l’empresa els pagui els salaris no percebuts mentre es tramitava el cas.