Catalunya té 22.500 persones de 65 anys o més que no reben prestació o servei vinculat a la llei de la dependència, segons un estudi elaborat per la UGT de Catalunya.
Al principat, 140.105 persones valorades amb grau de dependència severa i extrema (grau II i III) aque tenen dret a rebre una prestació, però unes 30.000 estan encara a la llista d’espera. D’aquestes 30.000, segons el sindicat, unes 22.500 tenen 65 anys o més.
En total, a Catalunya 1.379.000 persones tenen 65 i més anys, el 18,4% de la població total. S’estima que les persones de 65 i més anys representaran el 30% del total de la població catalana l’any 2.050. En aquest sentit, el sindicat considera que cal una reflexió col·lectiva sobre els reptes que impliquen l’envelliment de la població i els problemes als quals cal fer front en aquest sentit.
L’estudi elaborat per la UGT amb motiu de l’1 d’octubre, diada internacional de les persones grans, li serveis per a reclamar per aquest col·lectiu, cada cop més important, l’adopció de mesures que ajudin a la seva cura i atenció.
Entre aquestes reivindicacions, que planteja la UGT, hi ha la rectificació de la situació en què es troben els cuidadors a causa de les retallades. Aquest grup, format per dones, té una clara situació vulnerable en quedar suspesos els convenis amb la Seguretat Social i quedar les prestacions retallades en un 15%.
D’altra banda, un total de 43.475 sol·licituds de valoració de grau de dependència a Catalunya no s’han pogut realitzar per caducitat, desistiments i defuncions.
El sindicat destaca també que personal assalariat de centres de gent gran són els pitjors remunerats en els centres de serveis socials i també són els que presenten un major grau d’inestabilitat laboral.