La situació laboral continua sense oferir perspectives de millores a Catalunya i a la resta de l’Estat. Després de l’ascens del 2,1% en el nombre d’aturats durant el primer mes de l’any, febrer acaba amb un 0,8% més de persones a l’atur. El repunt es deu a 4.209 persones que s’han afegit a les llistes. El jovent és el més afectat, tant en el balanç anual amb un increment del 43% d’atur com en el mensual de febrer, amb l’1,8%.
Els nous aturats es reparteixen de forma equitativa entre les demarcacions catalanes, excepte a Girona (0,26%) que queda notablement per sota de la mitjana. Quant a la variació anual, però aquesta és la demarcació més afectada del país amb un creixement del 34,6%. Amb un 31,4% hi ha Lleida i amb el 29,5% Tarragona, mentre que Barcelona, amb el 28,9% de creixement d’aturats, és la província menys afectada.
Pel que fa als expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), el segon mes de l’any acaba amb 190.902 catalans en aquesta situació, 19.763 més que el gener (10,4%). Per demarcacions, hi ha 149.579 treballadors en ERTO a Barcelona, 21.188 a Girona, 13.273 a Tarragona i 6.862 a Lleida.
El jovent és el grup més afectat amb un increment anual d’atur del 43%
La dada menys negativa del panorama és la referent a l’afiliació a la Seguretat Social. El febrer s’hi van sumar 12.348 persones, el que representa un increment del 0,37% respecte del mes anterior. 10.507 en condició de règim general i 1.724 com a autònoms.
De fet, entre els treballadors a compte d’altre el balanç anual és negatiu (-2,8%) i reflecteix l’impacte de l’any complet de la pandèmia, però la Covid-19 no ha impedit que el nombre d’afiliats com a autònoms hagi crescut a Catalunya un 0,14% en el darrer any.
Els sindicats demanen protecció social
La Unió General de Treballadors de Catalunya (UGT) alerta que d’entre l’alt nombre de persones a l’atur, més del 48% no rep cap prestació econòmica i que més d’1,7 milions de catalans es troben en situació de risc de pobresa. En aquest context, el sindicat “valora els ERTO com “eina fonamental per suavitzar l’impacte de la crisi sobre l’ocupació i l’activitat, tot i que no han pogut impedir la destrucció d’ocupació i l’increment de l’atur”. També creu que “és necessari reforçar i ampliar l’escut de protecció social” per “lluitar contra la cronificació de la pobresa”.
La Covid-19 no ha impedit que el nombre d’afiliats com a autònoms hagi crescut a Catalunya un 0,14% en el darrer any
Per la seva part, Comissions Obreres de Catalunya (CCOO) creu que la prioritat és invertir en “recuperar l’activitat productiva i en les polítiques actives que recuperin l’ocupació”. Apunta que l’augment dels ERTO no serà suficient per sostenir les necessitats socials: “La situació de desprotecció de les persones excloses del mercat de treball és flagrant”, per la qual cosa “calen prestacions extraordinàries contributives i assistencials que evitin situacions d’extrema precarietat i insolvència”.
A l’Estat, l’atur creix un 1,12% el febrer
Pel que fa a les dades del global de l’estat espanyol, s’ha registrat el pitjor mes de febrer des del 2013, amb un increment de 44.436 persones a les llistes d’atur. La dada total d’aturats puja fins als 4.008.789, superant el llindar dels quatre milions que Espanya no tenia des de l’abril del 2016. Hi ha tres comunitats on l’atur ha baixat al febrer -País Basc, Extremadura i Galícia-, mentre que a la resta ha augmentat, amb Andalusia, País Valencià i Comunitat de Madrid al capdavant.