La situació econòmica que viu Catalunya en el context europeu i espanyol, que mostra un sòlid creixement, no es correspon amb la qualitat de l’ocupació i el benestar social que es viu al Principat. Aquesta és la conclusió que extreu CCOO de Catalunya de l’anàlisi de 33 taules amb dades socioeconòmiques de tots els països de la Unió Europea i també de Catalunya. Un dels aspectes que els responsables polítics catalans acostumen a destacar és la comparació amb Europa. El sindicat fa anualment aquest exercici i el resultat no és massa satisfactori, segons expressa en un comunicat.
L’estudi, que data de novembre de 2018, mostra quines són les dades econòmiques de Catalunya, sense esbrinar si la competència en cada cas és del Govern central, de la Generalitat o és compartida. El fet és que les dades, més enllà de declaracions polítiques són les que són.
L’any 2017 l’economia catalana va tenir un creixement del 3,4%, cosa que és lleugerament superior a la d’Espanya que va ser del 3,05% i un punt superior a la de la mitjana europea, que va ser del 2,4%.
No obstant això, la taxa d’atur de Catalunya gairebé dobla la mitjana Europea. Només Grècia i Espanya tenen un atur més alt.
Si es mira l’atur juvenil, aquest indicador gairebé dobla la mitjana europea i la seva taxa és la quarta més alta després de la d’Espanya, Grècia i Itàlia.
Pel que fa al treball temporal, la seva taxa és també la quarta més d’alta d’Europa, a 7 punts per sobre de la mitjana de la Unió Europea a 28 (UE-28).
Pel que fa al treball a temps parcial no desitjat, a Catalunya aquest indicador s’ha doblat des de l’inici de la crisi econòmica i dobla el que es dóna a la Unió Europea (UE).
A Catalunya l’atur de llarga durada se situa en el 50,3% del total. Això vol dir que de cada dos treballadors en atur, un ho és de llarga durada. En aquest sentit, l’estudi recorda que l’any 2008 l’atur de llarga durada era del 18,3%, segons el baròmetre del Centre d’Estudis i Recerca Sindicals (CERES), de CCOO.
Per contra, la despesa en protecció social a Catalunya està molt per sota de la mitjana de la UE i fins i tot per sota de la mitjana espanyola.
La despesa de Recerca i Desenvolupament que es va realitzar a Catalunya se situa també per sota de la mitjana europea després d’haver-se reduït els últims anys.
La despesa pública en educació a Catalunya se situa molt per sota de la mitjana europea i també per sota de la mitjana espanyola. En aquest sentit, l’estudi mostra que la despesa és la segona més baixa d’Europa després e la de Romania.